Belföld

Tovább fejlődik a Víziváros

Új parkolóhelyek, körforgalom, óvoda-felújítás és a Víziváros történetét bemutató könyv: Dr. Horváth Miklósné tájékoztatója a 3-as körzet terveiről.

Körforgalommá alakítják a Rákóczi út – Gáz utca – Széna tér melletti kereszteződést, közel 100 új parkolóhelyet alakítanak ki és a Víziváros belső részeiben is mindenhol felfestik a parkoló-jeleket. Pályázik a város a Rákóczi úti Óvoda felújítására, több játszótéren végeznek felújításokat és idén megjelenik a Víziváros történetét feldolgozó könyv is. Ezeken felül is több fejlesztési elképzelése van Dr. Horváth Miklósnénak, amelyeket sajtótájékoztató keretében ismertetett a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés a körforgalom kialakításával, amely közlekedési szempontból minden környéken lakót és áttételesen minden fehérvárit érint. A forgalmi rend változás eredményeként közel száz új parkolóhelyet is sikerül kialakítani az úttest két oldalán, a szélső sávokban. Ezt már nagyon várják az itt élők, hiszen nagyon kevés parkoló van a térségben. A városi költségvetésből biztosított körforgalom kialakításán felül több, képviselői intézkedésre megvalósuló fejlesztést is sikerül elindítani. Tavaly körülbelül félmillió forintot fordítottunk a főútvonalak melletti parkolóhelyekre. Idén a belső, lakótelepi részek mindegyikén szeretném felfestetni a sávokat a parkoláshoz, ahol eddig nem voltak ezek jelölve. Ezzel talán hatékonyabb lesz a rendelkezésre álló kevés parkolóhely használata – mondta el Dr. Horváth Miklósné.

Víziváros önkormányzati képviselője a Rákóczi úti Óvoda felújításáról is beszélt. Mint elhangzott, az intézmény egyike annak a négy óvodának, amelyek rekonstrukciójára egy KEOP-os pályázatot nyújtott be a város. A homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a födém, a homlokzat, a lábazat és a pincefödém hőszigetelése mellett a fűtésrendszer rekonstrukciójára is sor kerülhet. Mindezekre 57 millió forintot fordítanak.

A legkisebbeket szolgálják a városrész képviselőjének játszóterekkel kapcsolatos tervei is.

A Királysor 39. számú épület mellett található egy nagy játszótér, annak a felújítására képviselői keretből ötmillió forintot fordítok idén, emellett szeretném, ha a Rákóczi út melletti két négyemeletes épülettömb közötti játszóterek legalább a forgalmas főút felől el lennének kerítve. A balesetveszélyt csökkenti a kerítés megépítése. Nem egy év alatt, de szeretném elindítani egy városrészi központként szolgáló park kialakítását is.

A Vízivárosi Általános Iskola és a Spar áruház közötti területről több lépcsőben sikerült eltávolítani az ott közlekedők biztonságát veszélyeztető autós forgalmat. A nem tervezett terhelés miatt megsüllyedt, feltöredezett betonfelületet fel kell újítani, majd padokkal, fákkal egy Vízivárosi park kialakítására nyílik itt lehetőség– emelte ki a városrész önkormányzati képviselője.

Dr. Horváth Miklósné büszke arra is, hogy idén megjelenik egy kötet, amely Víziváros történetét mutatja be és a képviselő szívügye a város ipari emlékének, a Királysoron található Gőzmalomnak, az Akóts-malomnak a további sorsa is, hisz ez Európa egyetlen faszerkezetes gőzmalma.

Mint a sajtótájékoztatón elmondta: hamarosan helyszíni bejárás keretében mérik fel az épület állapotát és reménye szerint lehetőség lesz későbbiekben a városrész életét segítő közösségi termek, valamint akár ipartörténeti kiállítás kialakítására is, vagy más, a város ezer éves történelméhez kapcsolódó tárgyi emlékek is helyet kaphatnak itt. Rövidtávon az állagmegóvás a cél, így Dr. Horváth Miklósné szívesen venne vállalkozói felajánlásokat a Gőzmalom külső rendbehozatalához.

Emellett természetesen a lakóközösségek egyéb kéréseit is igyekeznek megoldani a Városgondnoksággal közösen, így például zárható hulladéktárolók kialakítására, kisebb járdaszakaszok felújítására is sor kerül 2013-ban.

Dr. Horváth Miklósné végezetül azt az adósságkonszolidációt emelte ki, amellyel a magyar állam az elkövetkező évekre is hozzájárult Székesfehérvár fejlődéséhez.

Hiszen az évenkénti tetemes tőke és kamattörlesztés helyett a város működtetésére fordíthatóak azok az összegek, amelyek az adósságszolgálat kormány részéről történt 70%-os átvállalásával felszabadulnak. Ennek kapcsán azt emelte ki a képviselő, hogy elkészült a választókörzetek képviselői által összeállított lista, hogy a különböző városrészekben melyek a legégetőbb útfelújítási és közterületi munkálatokra vonatkozó problémák.

Ez alapján – a prioritások felállításával és a költségek megjelölésével – ütemezés készül, hogy az adósságkonszolidációs megállapodás létrejöttével felszabaduló forrásokat hogyan használják fel a fehérváriak érdekében az elkövetkező években,  többek között parkolók létesítésére, útfelújításokra és a 2014-2020 közötti uniós források bevonásával is a város intézményeinek felújítására.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.