Belföld

Kiáll a nőkért az LMP

LMP (LMP)
LMP (LMP)

A Lehet Más a Politika 5 + 1 pontos programot dolgozott ki a magyar nőkért.

Az ellenzéki párt három generációhoz fordul:
– a fiatal lányokhoz, akik a felsőoktatásban 60 %-os arányban tanulnak és a kormány épp elűzi őket. Egy egész generáció tehetsége elveszhet az ország számára, sőt, az ő gyerekeik sem itthon fognak felnőni. Az LMP velük van és drukkol nekik, hogy megnyerjék a csatát! Vegyék vissza Pistától a diákönkormányzatokat!

– a középgenerációhoz, amelyik dolgozik, gyerekeket nevel, idősödő szüleit is segíti, és mégsem jut egyről a kettőre. Az LMP számukra azt üzeni: a munka és család egyensúlyának javítása a célunk.

– az idős, gyakran egyedülálló nőkhöz: megvédjük az őket segítő szolgáltatásokat, nem hagyjuk, hogy akár tanyán, akár nagyvárosban élnek, nélkülözniük kelljen – írják közleményükben.

Az LMP az őket érintő problémákat és megoldásokat fogja képviselni a választásokig előttünk álló egy évben, hiszen ha sikerül Orbán Viktor nőellenes kormányát leváltani, és hozzá tudunk járulni a jövő alakításához, ezt lehet rajtuk számon kérni:

1. A nők fizetésének felzárkóztatása a férfiakéhoz: egyenlő munkáért egyenlő bért! Ez az elv is kikerült az alkotmányból, és ma Magyarországon átlagosan 16 %-kal kevesebbet keresnek a nők, ugyanazért a munkáért, a korral és pozícióval ez a hátrány csak nő! Ezt a tűrhetetlen helyzetet fizetések monitorozásával, az Egyenlő Bánásmód hatóság megerősítésével fogjuk elérni azért, hogy a fiatal nők ne hiába tanuljanak.

2. Visszaszorítjuk a nők és gyerekek elleni erőszakot! Tabuk nélkül beszélünk a családon belüli erőszakról, és nem nyugszunk, amíg önálló büntetőjogi tényállás nem lesz hazánkban is, ahogy azt 100 ezer nő követelte népi kezdeményezésében, amit a kormány azóta is halogat.

3. A nappali gyermekellátás támogatása: a nők munkalehetőségeinek tragikus helyzetét a gyerekgondozási lehetőségek hiánya is nehezíti. A rugalmas és gyors segítséget nyújtó családi napköziket be kell emelni az egyenlően támogatott formák közé. Az állami támogatást hordozhatóvá kell tenni az összes ellátási forma között, ide értve a családi gyermekfelügyeletet vagy akár a bébiszittert is.

4. Rugalmas munkahely: az új Munka törvénykönyve csak kiszolgáltatottabbá tette a dogozó nőket, de adós maradt a valódi rugalmas munkahelyekkel. Részmunkaidő helyett a távmunkát, az állásmegosztást és más rugalmas formákat vegyesen alkalmazó, valóban rugalmas munkavégzésre van szükség. Azokat kell segíteni, akik dolgoznak és gyereket nevelnek egyszerre!

5. Több nőt a döntéshozatalba! A választási törvényben elutasították a férfitöbbséget részben ellensúlyozó javaslatokat, Orbán Viktor sem a kormányban, sem a vállalatok döntéshozói között nem akar nőket látni. Az LMP régi követelése, hogy a nőket vonjuk be a döntéshozatal minden szintjén. Ez csak politikai akarat kérdése, ezért kihívást intézünk a magyar pártokhoz: tegyük a versengés részévé, ki tud több rátermett nőt jövő ilyenkor a szavazólapra tenni.

+1. Bármilyen erővel szövetkezünk, hogy a családokat arculcsapó, alkotmányellenesen leszűkített család definíciót eltöröljük. Meg kell szüntetni a családellenes, hamis és erőszakos KDNP intézkedést, amely nem tekinti családnak a szeretetben együtt élő párokat, elveszi a mozaik családokban élő gyerekektől az adókedvezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik