Belföld

Katasztrófavédelem: előtérbe kerül a megelőzés

A katasztrófavédelem – folytatva a prevenciós hatósági és lakosságtájékoztatási tevékenységet - a jövőben mindent megtesz a megelőzésért.

Az évértékelő és feladatszabó tiszti értekezleten Bittmann Tibor ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálatának vezetője a mentő-tűzvédelmet érintően kiemelte: a jövőben a már megkezdett úton kell továbbhaladni, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a prevencióra. Példaként említette a szén-monoxid-mérgezéseket, amelyekkel szemben mindenképpen fel kell lépni. Éppen ezért a katasztrófavédelem mindent megtesz a megelőzésért, de ha mégis bekövetkezik a baj, fontos, hogy az állampolgárok tudják „mi ott leszünk és segítünk”.

Emlékeztetett rá, hogy a korábbi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 2012. január elsejétől hivatásos tűzoltó-parancsnokságként az új egységes állami katasztrófavédelmi szervezetbe integrálódtak. Működési területük tavaly óta Magyarország teljes területét lefedik, munkájukat az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek egészítik ki, növelve ezzel az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát.

Az ezredes hozzátette: az iparbiztonság szakterülete kiemelt fontosságú feladattá vált. A létfontosságú rendszerek védelmére a jövőben is nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a gáz-, az áram- és a vízszolgáltatás kimaradása lakossági ellátási problémákhoz vezet, amellyel kapcsolatban azonnali intézkedésekre van szükség. A polgári védelem szakterülete ma már a valós veszélyekhez igazítja feladatát, a hatósági munka hatékonyságának fokozásával kiemelten kezeli a katasztrófák megelőzését. Az új állami katasztrófavédelmi rendszer részeként megújult a képzési rendszer is, és az igazgatóságok, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek a helyi feladatokhoz igazított szervezeti felépítésben végzik tevékenységüket.

Magosi Lajos alezredes, igazgató kiemelte: a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tevékenységét a jogszabályi változások, a valós kihívások alapján végezte 2012-ben, és nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre, a veszélyhelyzetek feltárására, a katasztrófavédelem reagáló képességének fokozására. A hatékonyabb és a tűzoltók fokozottabb biztonságát célzó beavatkozások érdekében az igazgatóság új készenléti egységeként megalakult a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. Megújult a védelmi igazgatás rendszere is, amelynek részeként katasztrófavédelmi ismeretekkel rendelkező közbiztonsági referensek kerültek kinevezésre az első és a második katasztrófavédelmi osztályba sorolt településeken. Az igazgatóság mindemellett célul tűzte ki a települések önkéntes szerepvállalásának erősítését a megelőzési, a felkészülési, és szükség esetén a védekezési, helyreállítási munkálatokban. A katasztrófavédelmi hatósági osztály integrált hatósági tevékenységet lát el a hatásköréhez tartozó első és másodfokú tűzvédelmi, polgári védelmi és iparbiztonsági szakterületet érintő feladatok terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik