Belföld

Kamionnyi gyógyszer végzi a szemétben havonta

Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)
Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)

A lejárt tablettákat, krémeket begyűjtő cég adatai azt mutatják, egyre környezettudatosabbak vagyunk, de még bőven van hova fejlődni.

2005 óta veszik át a patikák a lejárt gyógyszereket, így – legalább egy részük – nem a kommunális hulladékba kerül, hanem veszélyes hulladékként elégetik azokat.

Minden év új rekord

Az első években lassan gyűltek a megsemmisítésre váró készítmények, de fokozatosan javultak a statisztikák.  2009-ig havi 14 tonnányi gyógyszert adtak le az emberek, majd minden évben kicsit többet, tavaly már 18 és fél tonnányit. Ez utóbbi egy megrakott kamion súlyának felel meg.

Becslések szerint e mennyiségnek körülbelül a tízszerese lehet a fel nem használt gyógyszer, vagyis e mérgek döntő többsége még a környezetet szennyezi, illetve egészségünket károsítja.  A gyűjtés bevezetésekor azzal számolt a szakminisztérium, hogy évi 300-500 tonnányi gyógyszert fognak elégetni.  Most kicsivel több mint 200 tonna megy megsemmisítésre.

A gyógyszertárak állják a cechet

A gyűjtést a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. végzi. Miklósi András ügyvezető szerint 3000 gyógyszertárból és ezer bioboltból, benzinkútról, drogériából viszik el megsemmisítésre a leadott, régi vegyi készítményeket. Arról nincsenek adatok, milyen típusú gyógyszerből végzi a legtöbb a szemétben, mert a leadott készítményeket egy zárt dobozba dobják, amit már nem szabad kinyitni, egyenesen megy az égetőbe.  Így hát nem árulkodnak a kidobott szerek arról, miből írnak fel az orvosok rendszeresen többet a kelleténél.

A Recyclomednek körülbelül évi 170 millió forintjába kerül a gyűjtés és a megsemmisítés, illetve a tájékoztató kampányok. Nagyjából ugyanennyit kap a gyógyszergyártóktól az évi eladás alapján kalkulálva, mivel a veszélyes hulladék ártalmatlanításának költségét a gyártóknak kell állniuk. Tavaly egymillió forinttal volt több a kiadás, mint a bevétel, ezt a társaság egyéb bevételeiből fedezte.

Miért ne a kukába?

A gyógyszerek környezetre ártalmas hulladékok, ha a szeméttelepre kerülnek, nem csak a természetet, de a talajvízbe jutva egészségünket is károsítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik