Belföld

Az időjárásba is beleszól az állam

Megadóztatnák az előrejelzést: tévéknek, rádióknak és sajtótermékeknek fizetni kell, ha előrejeleznek.

Stratégiai fontosságú az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza. A kódex egyebek mellett megszabja, hogy milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység, meghatározza az előrejelzésekkel, veszélyjelzésekkel és riasztásokkal kapcsolatos kötelezettségeket. Az új törvénynek köszönhetően a jövőben csak megfelelő képzettséggel és infrastruktúrával lehet meteorológiai tevékenységet végezni.

A közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása elengedhetetlen, hiszen az emberek mindennapi élete, munkája, vagyoni biztonsága, sőt akár az élete is szorosan függ az időjárástól. A meteorológiai változások felismeréséhez, nyomon követéséhez országos mérőhálózatokra, adatfeldolgozó és lokális előrejelző rendszerekre van szükség. Az államnak kötelessége, hogy felvállalja az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető időjárási folyamatokkal kapcsolatos tevékenységet.

A törvényjavaslat megszabja, hogy melyek azok a meteorológiai tevékenységek, amelyeket kizárólag állami szervezetek végeznek; pontosan meghatározza ezeket a szervezetek és kijelöli a lehetséges együttműködések kereteit. A jogszabálytervezet több tarifa bevezetéséről is rendelkezik, amelyekre az állampolgárok védelme és anyagi biztonságuk garantálása érdekében van szükség.

A törvény elfogadásával a repülőtér, illetve a vízi kikötő üzemeltetőjét repülőtéri meteorológiai szolgáltatási díj és vízi kikötői meteorológiai szolgáltatási díj terhelné a jövőben. Erre azért van szükség, hogy a nemzeti meteorológiai szolgálattal együttműködve, az üzemeltető garantálni tudja a repülőterek és a vízi kikötők biztonságos működését.

A törvénytervezet dönt a Nemzeti Meteorológiai Adatbázis felállításáról, az itt tárolt adatok hozzáférhetőségéről és díjairól. Természetesen az élet- és vagyonbiztonságot érintő esetekben a veszélyhelyzet elhárításában közreműködő szervezetek ingyenes hozzáférnek az információkhoz.

A meteorológiai törvény célja, hogy egységesen szabályozza az ágazatot annak érdekében, hogy az állam hatékonyabban tudjon eleget tenni alapjogvédelmi kötelezettségének, így különösen az élethez és testi épséghez, a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez, valamint a tulajdonhoz való jog védelmének – olvasható mindez a kormány honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik