Belföld

Tanár fenyegette robbantással a IX. kerületi iskolát

A kirúgott pedagógus Bagdad bombázásáról küldött videót néhány diákjának, azzal a megjegyzéssel, hogy „Nagyjából ez marad az iskolából”.

Bombafenyegetés miatt maradt el egy budapesti alapítványi iskola szalagavatója. A Szersa Oktatási Központ vezetése azután döntött az ünnepség lefújásáról, hogy az intézmény egy januárban elbocsátott pedagógusa a Facebookon egy videót küldött néhány diáknak, melyen Bagdad 2003-as bombázása látható, és azt a megjegyzést mellékelte, hogy “Nagyjából ez marad az iskolából”.

A Fővárosi Főügyészségen az FN24 megkeresésére megerősítették, hogy az ügyben közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt nyomozás folyik a budapesti IX. Kerületi Rendőrkapitányságon.

Volt videó

Megkerestük az elbocsátott pedagógust, Tényi Istvánt, aki lapunknak is elismerte, hogy egy facebookos beszélgetésben valóban közölte a Bagdad bombázását bemutató videót az ominózus megjegyzéssel, bár szerinte ebből nem következik az, hogy a publikálás után tíz nappal tartandó szalagavatóra ez bármilyen veszélyt jelentene.


Bagdad bombázása 2003-banFotó: AFP / Karim Sahib

Az elbocsátott magyartanár azzal magyarázta a videóhoz mellékelt kommentárját, hogy annyi helyen jelentette fel az iskolát, hogy ezek után könnyen bezárhatják az intézményt, vagyis nem sok marad belőle.  Elmondása szerint a feljelentésről ő úgy értesült, hogy a rendőrök bevitték, kihallgatták, a számítógépét pedig azóta is vizsgálják.

Csak papíron tanultak

Tényi négy hónapot dolgozott az iskolában, állítása szerint ezalatt szembesült azzal, hogy a Szersa elképesztő állapotban van. „Két hónapig nem volt kréta és fűtés, nincs elegendő tankönyv sem” – mondta, hozzátéve, hogy a papíron 492 – többségében halmozottan hátrányos helyzetű – diákot oktató intézménybe 50-60 hallgató járt be rendszeresen.

A tanár szeptember végén tette meg az első bejelentéseket az iskola ügyében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közoktatás-irányítási főosztályán. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a budapesti kormányhivatalt kérte fel a vizsgálatra, ám a kormányhivatal összeférhetetlenségre hivatkozva nem indította el az eljárást.

Szersa
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) iskolájában olyan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és tanulási problémával küzdő diákok tanulnak, akikről már mindenhol lemondtak. A különböző szakmákon (kőműves, szakács, szociális gondozó, pincér) kívül érettségihez is juthatnak.

 

Tényi István amikor épp nem tanít, akkor a kormánypárt ifjúsági szervezetében, a Fidelitasban politizál, így beszélt néhány ismerősével az EMMI-ben, a Miniszterelnökségen és még az igazságügyi és közigazgatási miniszter kabinetfőnökét, Mihalovics Pétert is elérte, hogy lendítsenek egyet az ügyön.

Heti két razzia

Az ügy pedig lendült és januárra már hetente kétszer ellenőrizték az iskola működését – közben ugyanis Tényi feljelentést tett a rendőrségen droggal visszaélés bűntette miatt és a NAV bűnügyi főigazgatóságán költségvetési csalás bűntette miatt. Gyanúja szerint a 3H-s gyerekek után járó évi 250 ezer forintos fejpénz alapján nem lehetne ilyen katasztrofális anyagi helyzetben az iskola.

A tanár vitatja elbocsátásának körülményeit is, mert szerinte nem mindennapos, hogy egy hónappal a próbaideje lejárta után küldik el.

Nem lehetett bizonyítványt osztani

Természetesen megkerestük az iskola vezetését és a fenntartót, ám kérdéseinkkel az iskola ügyvédjéhez irányítottak. Ócsai József azt mondta, hogy van egy elbocsátott pedagógus, „aki különböző módon próbálja ellehetetleníteni az iskolát”.

Az ügyvéd nehezményezte, hogy a kormányhivatal január közepén, a félévi bizonyítvány kiosztása előtt lefoglalta az intézmény valamennyi tanügyi nyilvántartását és iratát, többek között az osztálynaplókat és a bejegyzési naplókat a gyerekek törzslapjával együtt. Mivel másolatot sem hagytak, így a félévi bizonyítványt is csak késve tudták kiosztani.

EMMI
Gloviczki Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az FN24 kérdésre megerősítette, hogy a normatíva folyósítását a jogszabályoknak megfelelően valóban felfüggesztette a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága.

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint a tanulói jogviszony nyilvántartására szolgáló beírási naplók, valamint a 2012. évi októberi normatív állami hozzájárulás igénylőlapok és az osztálynaplók adatainak összevetése kapcsán kirívó eltéréseket tapasztalt az Igazgatóság, ezért saját hatáskörben mérlegelve a helyzetet a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló rendelkezések figyelembevételével önállóan döntött a SZERSA finanszírozásának felfüggesztéséről 16228/1/2013. számú végzésében.

Az Igazgatóság finanszírozást felfüggesztő végzése ellen a Fenntartó fellebbezéssel élt, ez a beadvány az EMMI-be 2013. február 13-án érkezett. A minisztérium soron kívüli eljárásban bírálta el szem előtt tartva a tanulók, a dolgozók, az Intézmény érdekét, ugyanakkor nem hagyva figyelmen kívül azt sem, hogy közpénz felhasználásáról van szó. Ennek megfelelően a jogszabályok által meghatározott hatvan napos ügyintézési határidőt lerövidítve 2013. február 28-án megszületett a határozat a normatíva továbbfolyósításáról a vizsgálatok hitelt érdemlő lezárásáig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik