Belföld

Matolcsy félmillióval többet visz haza

matolcsy györgy (matolcsy györgy)
matolcsy györgy (matolcsy györgy)

580 ezer plusz és luxus jár a volt miniszternek a Magyar Nemzeti Bank élén - írja a Blikk.

Matolcsy képviselőként és miniszterként havi 1 millió 330 ezer forintot keresett, a nemzeti bank élén azonban már 2 millió 230 ezer forint lehet a fizetése. A törvény szerint ugyanis a jegybankelnöknek a hazai bruttó átlagkereset tízszeresét kell kapnia. Ez pedig a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly bruttó 223 ezer forint volt havonta. A politikus nettó bére így a mostani 873 ezer forintról 1 millió 460 ezer forintra nő, az emelkedés 587 ezer forint – számolta ki a napilap.

Matolcsy számára szolgálati autót, – jelenleg egy VW Passatot is biztosítanak -, valamint bruttó bére 5,6 százalékát az önkéntes nyugdíjpénztárába is megkapja – közölte a lappal az MNB sajtóosztálya. A volt miniszter ezen felül – Simor Andráshoz hasonlóan – 52 négyzetméteres dolgozószobáját a Nemzeti Galériától kölcsön kapott festményekkel díszítheti.

A frissen kinevezett jegybankelnöknek hatéves mandátuma lejártával sem kell aggódnia: a havi csaknem 125 ezer forint nyugdíja mellett – kapcsolatainak és szakmai múltjának hála -, kedvező állások között válogathat majd – mondta a lapnak Kiszelly Zoltán politológus. Matolcsy kutatóműhelyt alapíthat, vagy egyetemen taníthat, de akár fontos európai uniós pozícióba, vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz is kerülhet megbizatása után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik