Belföld

Ki lesz júliustól a Széchenyi Egyetem rektora?

Földesi Péter rektori pályázatát támogatja a győri egyetem szenátusa.

Földesi Péter egyetemi tanárnak, a győri Széchenyi István Egyetem logisztikai és szállítmányozási tanszékvezetőjének rektori pályázatát támogatta hétfői ülésén az intézmény szenátusa. A legtöbb voksot kapó pályázó az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt: nagyobb önállóságú és kezdeményezőképességű, a kihívásokra rugalmasan válaszoló rendszer kialakítása a célja.

“Régen azt mondták, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, most azt mondják, hogy a gyors hal megeszi a lassút” – mondta, hozzátéve: a gyorsaságban szerepet kaphat a Széchenyi István Egyetem újítási készsége is, a célok, elvek, értékek megtartása mellett.

Szavai szerint a győri egyetemen az extenzív fejlesztés korszaka lezárult, ugyanakkor folyamatos az intenzív szakasz, amelynek része az erők koncentrálása, illetve a párhuzamosságok kiszűrés, így építve racionális és hosszú távon fenntartható folyamatokat.

Az állami normatíva mellett saját forrásokat is bevonó, folyamatosan finanszírozható, a helyét a gazdasági és a társadalmi környezetben megtaláló, értékes, jó diplomákat adó egyetemre van szükség, ehhez pedig jobban kell támaszkodniuk a hallgatók innovatív javaslataira, kezdeményezéseire.

A szenátus tanácskozása után Író Béla főtitkár újságírókkal azt közölte: a voksát leadó 18 tag közül 16-an támogatták Földesi Pétert, míg Józsa László, a gazdaságtudományi kar dékánja és Rechnitzer János általános rektorhelyettes 6-6 szavazatot kapott.

A 20 tagú szenátus tagjai több jelöltet is támogathattak. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a szenátus állásfoglalása nem köti az emberi erőforrások miniszterét, aki javaslatot tesz az államfőnek a rektor kinevezésére.

Ez az első alkalom, hogy több pályázó közül választhatott a testület, amelynek azért kellett foglalkoznia az utódlás kérdésével, mert a 65 éves Szekeres Tamás rektor mandátuma a törvény erejénél fogva az életkora miatt június 30-án megszűnik. A három pályázó február végén ismertette elképzeléseit.

A megyei napilap akkor Földesi Péter pályázatából a minősített oktatók arányának emelését és a folyamatok racionalizálását, Józsa Lászlónak, a gazdaságtudományi kar dékánjának munkájából pedig a külföldi hallgatók arányának nyolc-tíz százalékra növelését emelte ki, utóbbit fél évtized alatt kívánta elérni a pályázó.

Rechnitzer János általános rektorhelyettes koncepciója a Kisalföld cikke szerint az új képzési formák – így az online kurzusok – térnyerését, a minősített oktatók számának, ezen keresztül pedig a pályázati forrásoknak a bővülését helyezte előtérbe. Az idegen nyelvű képzésekre a rektorhelyettes is a mainál szélesebb körben kívánt építeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik