Belföld

Képregény és animációs film pályázat Istvánról, a szent királyról

A pályázatra olyan alkotók műveit várják, akik érdeklődnek a történelem iránt, de nem elégszenek meg a száraz tényekkel, hanem mélyebben foglalkoztatja őket, hogy élhettek elődeink a hétköznapokban, milyen örömeik, problémáik lehettek.

Történészek, régészek, művészettörténészek évszázadok óta végeznek kutatásokat István király személyiségével, uralkodásával, életművével kapcsolatban. Mindannyian sokat tanultunk a témáról az iskolai tanórákon is. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársaitmost inkább az érdekli, hogy a gyerekek és a felnőttek hogyan képzelik el államalapító uralkodónkat, mit gondolnak, milyen lehetett ő valójában. Az intézmény pályázatot hirdetett, melyen képregény, vagy animációs film készítésével vehetnek részt a 6-99 év közöttiek.

A pályázatra olyan alkotók műveit várják, akik érdeklődnek a történelem iránt, de nem elégszenek meg a száraz tényekkel, hanem mélyebben foglalkoztatja őket, hogy élhettek elődeink a hétköznapokban, milyen örömeik, problémáik lehettek. Képregényt, vagy animációs filmet lehet készíteni Szent István király egy napjáról, arról, hogy milyen lehetett ő a családja körében, miért lett szent, vagy ha most találkozna velünk, milyennek látna bennünket és életünket. A felsorolt témák közül egyet, vagy akár többet is választhatnak a pályázók, de új témákat is kitalálhatnak.

Négy kategóriában – 6-10 éves, 11-14 éves, 15-18 éves, vagy 19-99 éves – lehet pályázni egyénileg, de akár közösségben is, például iskolánként, szakkörönként, vagy alkalmi csoportként. A különböző technikákkal készült rövidfilm, animációs film, vagy zenés videoklip hossza legalább egy, legfeljebb öt perc, a képregény terjedelme pedig maximum hat darab A4-es, vagy 4 darab A3-as lap lehet. A pályázat anyaga nem tartalmazhat már bemutatott, vagy mások által készített képi és hangelemeket. Az alkotásokat 2013. május 17-ig kell eljuttatni személyesen, vagy postán az alábbi elérhetőségre: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum 8000 Székesfehérvár; Városház tér 4.

Kérik továbbá, hogy a beadott munkán a pályázók tüntessék fel a témájuk címét, valamint nevüket, életkorukat, lakcímüket és iskolájuk elérhetőségeit.

A díjátadót 2013. május 31-én, pénteken rendezik. A szakmai zsűrizés és a díjazás műfaji és nevezési kategóriánként történik. Különdíjban részesül a legeredetibb ötletet tartalmazó film és képregény, valamint közönségdíjat kapnak a Facebook közösségi oldalon legtöbbet lájkolt alkotások készítői. A legsikeresebb pályázók értékes tárgynyereményeket kapnak, illetve a legjobb filmeket folyamatosan vetítik majd a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum ősszel nyíló Szent István kiállításán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik