Belföld

Hatmilliós tartozást engedett el az E.ON egy veszprémi társasháznak

Az E.ON és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően a szolgáltató 6,1 millió forint gázdíjtartozást elengedett egy veszprémi társasháznak - jelentették be hétfőn a megyeszékhelyen.

Kiss Attila, az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a fennmaradó 6,8 millió forintos tőketartozásra ötéves kamatmentes részletfizetési lehetőséget nyújt a szolgáltató az évek óta fizetési gondokkal küzdő lakóháznak.

Az egykor munkásszállóból átalakított társasház eladósodása több mint tíz éve kezdődött: a villanyszámla-tartozások felhalmozásának megelőzésére egyre elterjedtebb az előre fizetős mérőóra, amelynek segítségével a szolgáltatás – a feltöltőkártyás telefonokhoz hasonlóan – kizárólag a feltöltött keret erejéig vehető igénybe – ismertette az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezető igazgatója.

Felidézte: a korábban már átadott 30 előre fizetős mérőóra után az E.ON most újabb 25-öt szerelt fel a lakásokba ingyen; további fejlesztés, hogy a Házgyári úti épületnek saját, a kártyák feltöltésére alkalmas terminálja lesz.

A tetemes hátralékok miatt az E.ON korábban felbontotta egyetemes gázszolgáltatási szerződését a házzal, majd amikor a máltai szeretetszolgálat lakásokat vásárolt az épületben, és megkezdte a házban élők adósságkezelésének koordinálását, a szolgáltató a szeretetszolgálattal kötött szerződést, és rajta keresztül számlázott a lakóknak. Most a javuló fizetési morálnak köszönhetően az E.ON kezdeményezi az újraszerződés lehetőségét – mondta Kiss Attila.

Vecsei Miklós, az épületben negyedik éve tevékenykedő Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az előre fizetős fogyasztásmérők bevezetése után nem képződik újabb tartozás, lehetőség nyílik a kitörésre az adósságspirálból, ami tervezhetőbbé teszi az itt élők jövőjét.

Tájékoztatása szerint a szeretetszolgálat közvetítésének köszönhetően a toronyházban három szinten van már fűtés a nyolcból; az előre fizetős kártyák feltöltését a szolgáltatóval történt megegyezés alapján a közös képviselőnél helyben lehet intézni.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat is átveszi a hatékony adósságrendező módszert, és helyi rendeletében előre fizetős mérőóra felszereléséhez köti az adósok megsegítését. A rendelettervezet várhatóan tavasszal szerepel napirenden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik