Belföld

Good ByeAlex! – Jegyzet

Eurovíziós Tragédia vagy biztos siker? ByeAlex lett a magyarok szíve csücske.

Tájékozatlanságom netovábbja és személyes szégyenem is egyben, hogy az elmúlt hétvégéig fogalmam sem volt, ki is ByeAlex, ki ez az ember, aki hirtelen elárasztotta a közbeszéd berkeit, s egyáltalán miért állította őt pellengérre a nyilvánosság? Néha egy jó könyvet, egy sétát vagy egy korsó sört többre tartok, mint a televíziót, ezért csak árnyalt tudomásom volt az Eurovízós Dalfesztiválért zajló versengésről.

Hétvégén az egész a Facebook üzenőfalat elárasztotta a szitkok, a vádak és a méltató szavak egyvelege. Hamar utánajártam, mire fel ez a nemzeti kavalkád! ByeAlex mehet Malmőbe, egy európai szintű dalversenyre, hogy képviselje Magyarországot és az itteni zene életet!(?) Igyekszem őszinte lenni, s nem radikális: nem tetszett a nagyra becsült dal. Egyáltalán nem. Ízlés dolga, főleg a zenében, hiszen mindenki fülének más a kellemes. Igyekeztem kultúrált ember módjára kezelni a helyzetet, s nem rögtön a rajongók torkának esni a döntés kapcsán. Kerestem az okot, a pozitívumot a produkcióban, higgyék el tucatszor és még elégszer meghallgattam a jutyúbon, ahogy ByeAlex a Kedveséről énekel; fülembe mászott a kétakkordos nóta. Egész nap ezt dúdoltam, de nem tetszett és még most sem tetszik. Megszoktam a rádiócsatornák sablonos, olcsó popmuzsika-túltengését, de kicsit felháborodtam: ezzel akarunk becsöngetni Európába?

Olvastam, hogy sok híresség is megrökönyödött a fiatal srác győzelmén, nosza nézzük meg kik vállalták fel véleményüket! Sarka Kata, Hajdu Péter és Oláh Gergő kommentárjáig jutottam, akik jelenléte számomra szintén indokolatlan az elismertek névsorában. (Na jó, Gergőnek tényleg remek hangja van, ezt aláírom, ahogy a többi megasztárgyőztesnek is. Mennyien is vannak?)

Levontam a konklúziót, s ezzel meg is nyugtattam magam. Egy komplett ValóVilág szérián, Győzike show-n, Barátok köztön és SP-n (ne haragudj SP!) nevelkedő társadalomtól ByeAlex elég jó választás volt! Sőt! Ugyanakkor elszomorít a tudat, hogy rengeteg tehetséges, felfedezetlen és részben felfedezett zenekar avagy előadó küzd méregdrága, nehezen összekuporgatott felszereléssel a magyar tömegízléssel. Oldalakon keresztül sorolhatnék minden műfajban olyan zenei formációkat, akikre büszkén tekintenék, amint Svédországban bizonyítják: igenis tud alkotni a magyar! Mert tud, mindig is tudtunk! Ebben biztos vagyok! Lovunk van elég, miért elégszünk meg mégis mindig szamárral?

Minden esetre sok szerencsét ByeAlex! Én drukkolok neki, mert a többség Őt akarta! Good Bye!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik