Belföld

Elhunyt Dosztál Béla, az 1956-os szabadságharc egyik karizmatikus alakja

Életének 90. évében elhunyt Dosztál Béla, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik karizmatikus, székesfehérvári alakja.

1923. április 13-án született Komáromban. Közgazdaságtudományi Egyetemet végzett, 1948-ban a szlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény következtében 1948 szeptemberében költözött Magyarországra és Székesfehérváron telepedett le.

Az 1950-es évek elején politikai magatartása miatt 1950. május 8-án Kistarcsára, majd Recskre internálták, ahonnan 1953. április 11-én szabadult. Szabadulását követően a Méh-nél, a Moziüzemi Vállalatnál, utóbb a Székesfehérvári Vendéglátóipari Vállalatnál dolgozott.

1955-ben a Székesfehérvári Megyei Bíróság társadalmi tulajdon sérelmére elkövetett bűntett koholt vádjával másfél évi börtönbüntetésre ítélte, 1956 márciusában került szabadlábra. Szabadulását követően a Székesfehérvári Kiskereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el.

A forradalmi eseményekhez 1956. október 27-én csatlakozott. E napon megválasztották a nemzeti bizottsági ideiglenes előkészítő bizottságnak tagjává, majd a Székesfehérvári Nemzeti Bizottság titkárává. E testület létrejöttével megszűnt a Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának működése, annak jogkörét a Nemzeti Bizottság és különösen annak intéző bizottsága gyakorolta.  Dosztál Béla tevékenysége elsősorban az intézőbizottsági intézkedések végrehajtásában volt jelentős, Ő egyeztette az intéző bizottság határozatait a különböző forradalmi szervezetekkel.

Az intéző bizottság titkárának Az intéző bizottság titkárának referáltak a városi tanács osztályvezetői. Részt vett a nemzeti bizottság kormányhoz intézett követeléseinek megszövegezésében is. Október 30-án a nemzeti bizottság egyik küldötteként a dunántúli intéző bizottságok együttes, Győrben  tartott ülésén is részt vett.

1957. január 11-én tartóztatták le, április 5-én megszüntették az ellene folytatott nyomozást és közbiztonsági őrizetbe, (a tököli internáló táborba) helyezték, 1957. június 21-én letartóztatták.

A Pest megyei Bíróság Népbírósági Tanácsa 1958. július 10-én 12 évi börtönbüntetésre ítélte, melyet a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa l959. január 23-án 15 évre súlyosbított. l964. november 11-én kegyelemmel szabadult.

Ezt követően a Vízügyi Igazgatóságon dolgozott, majd a Szövetkezeti Műszaki Vállalatnál (SZÖVMŰ) helyezkedett el l985-ig nyugdíjazásáig.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.