Belföld

Becsempészték Kiskunmajsát a VB-naptárba

A parlament sportbizottsága támogatásáról biztosította a kiskunmajsai Motorland Zrt-t, amely egymillió eurós kormányzati támogatásért lobbizik - írja az atv.hu.

Az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottságának múlt heti ülésén a Motorland Zrt. nevében Bari István és Tütős Zoltán vezette elő nagyszabású terveiket arról, hogy cégük a nemzetközi szövetséggel együttműködve idén szeptemberben Kiskunmajsán rendezné meg a motocross világbajnokság egyik futamát. Ehhez mintegy egymillió eurós – körülbelül 300 millió forintos – állami támogatást igényelnek. A kormánypárti vezetésű testület „erkölcsi” támogatásáról biztosította a projektet, azzal a megkötéssel, hogy befektetés megtérülését alaposabban alá kell támasztania a cégnek.

Pedig a Motorland tájékoztató anyagában már így is impozáns számadatok sorakoznak. Ezek szerint a motocross VB-t egymilliárdan követik figyelemmel a televízión keresztül és 5 millióan az interneten. A helyszínen 15 ezren tekintenék meg az ötnapos versenyt, és a látogatók költekezése révén csak az ÁFA bevételekből mintegy 300 ezer euró bevétele lenne az államnak. A kiadásokat – amelyek többek között a pálya kialakítását, vagy a tervezett vízi sport bemutatóknak helyet adó mesterséges tó megépítését is magukban foglalják – 1,5 millió euróra kalkulálják a szervezők, miközben a bevételeket egymillió euróra.
Vagyis – derül ki az anyagból –, ha megkapják az állami támogatást, akkor mintegy félmillió eurós nyereséggel zárhatna a cég már az első évben. A nagyratörő terveknek azonban még itt sincs vége: a futamot újra és újra minden évben megrendeznék – és ehhez 2014-ben már csak félmillió, 2015-ben pedig mindössze 300 ezer euró állami forrást igényelnének. A promóciós anyag azt is hangsúlyozza, hogy a Motorland Zrt. a motocross VB jogtulajdonosával, a YouthStream-mel is tárgyalásokat folytat, valamint élvezi a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) teljes támogatását.
Hermann Henrik, a MAMS elnöke azonban meglepődve értesült az atv.hu-tól arról, hogy Bari István az ő nevükben járt el, mégpedig a szövetség alelnökeként. „Tudomásunk van arról, hogy a Motorland Zrt. egy motocross centrumot kíván létrehozni Kiskunmajsán, mint ahogy arról is, hogy a nemzetközi jogtulajdonostól ajánlatot kértek a VB-futam megrendezéséhez, de hangsúlyozom, hogy Bari István február 21-től már nem a szövetség gazdasági alelnöke, az itt végzett munkájával nem értettünk egyet. Ráadásul már decemberben azt írta nekünk, hogy nem kíván velünk együtt dolgozni” – fogalmazott az elnök.
Bari István elismerte ugyan, hogy már nem a MAMS alelnöke, de azt állította, hogy az elnök felhatalmazásával járt el. Arra a kérdésre, reális-e, hogy amennyiben megkapják a támogatást, a majsai motocross pályát hivatalos VB-helyszínné fejlesztik, igennel válaszolt, megjegyezve, hogy a 20 éve létező pálya eddig is folyamatos fejlesztés alatt állt. Az atv.hu helyszínen járó munkatársa számára azonban ez nem volt egyértelmű

Ajánlott videó

Olvasói sztorik