Belföld

Matolcsy tervein múlik a forint árfolyama

24.hu
24.hu

2013. 03. 04. 14:58

Várhatóan jóval 290 forint/euró felett marad a forintárfolyam mindaddig, amíg a piac nem ismeri Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új elnökének terveit.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett napi devizapiaci helyzetértékelése szerint középtávon is döntően az határozza meg a forint árfolyamkilátásait, hogy Matolcsy György mit tesz a következő monetáris tanácsi üléseken. A széleskörű piaci konszenzus a 4,50-5,00 százalék közötti sávban valószínűsíti az MNB-alapkamatot a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus végén, de a forintra nehezedő mostani nyomás nagyobb része abból a várakozásból ered, hogy az MNB esetleg mennyiségi enyhítési intézkedéseket is foganatosít – vélekedtek a Commerzbank elemzői.

A ház szakértői ugyanakkor azt jósolták, hogy a német gazdaság lendülete hamarosan a magyar gazdaságban is érezteti hatását, segítve a forintot, és ez szükségtelenné teszi “a monetáris kísérletezgetéseket”.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői ugyancsak hétfőn összeállított értékelésükben azonban közölték, hogy nem számolnak mennyiségi enyhítési ciklus elkezdésével az MNB részéről. Véleményük szerint a magyar jegybank ezt a gazdaságélénkítő – a reálgazdaságba kötvényvásárlások révén pótlólagos likviditást juttató – módszert legfeljebb válságkezelő eszközként vetné be szükség esetén.

A JP Morgan londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a monetáris enyhítés fő eszköze a következő hónapokban is a kamatcsökkentés lesz. A ház várakozása az, hogy az MNB a jelenlegi 5,25 százalékról 4,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát 2013 közepéig.

A cég londoni közgazdászainak véleménye szerint Matolcsy György irányítása alatt az MNB nagyobb mértékben érvényesít majd kettős mandátumot – vagyis monetáris politikájának céljai között nagyobb súllyal lesz jelen a növekedésösztönzés -, mint az előző elnök, Simor András idején, amikor az árstabilitás elsődleges célkitűzésén volt a hangsúly.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.