Belföld

Kormányközeli cégek kaszálhatnak az E.ON-üzleten

24.hu
24.hu

2013. 03. 04. 11:16

Több száz millió forint kerülhet éves szinten közbeszerzések útján kormányközeli cégekhez – állítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012. december elején leköszönt energiaügyi helyettes államtitkára.

Az atv.hu összefoglalja Holoda Attila vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában tett nyilatkozatát. Elmondta: kormányközeli lobbiérdekek állnak az energiaipar átlátható állami szabályozásának útjában. A kinevezése után három hónappal lemondott energiaügyi helyettes államtitkár szerint az ágazati érdekek figyelembevételével történő, szakmai szempontok alapján kialakított szabályozás nem valósulhat meg, mivel az államtitkársághoz rendre érkeznek olyan megrendelések, amelyek a rendelkezéseket a kormányhoz közelálló cégek érdekeihez kívánják igazítani.

Magyarország hosszú távú energiastratégiája olyan tervezet, amely általános irányelveket fogalmaz meg a jövőre vonatkozóan, az ennek megfelelően felállított cselekvési terv pedig mindezen célkitűzések konkrét, rövid távú megvalósulását célozza. Holoda szerint azonban sem a határidők, sem a felelősök tekintetében nem sikerült egzakt tervet kidolgozni, ennek hátterében pedig a lehetséges érdeksérelmektől való félelem áll.

A volt helyettes államtitkár bírálta az E.ON gázüzletágának állami felvásárlásáról szóló kormánydöntést is. Mint fogalmaz: „Mindaz, amit erre költenek, az kár, ugyanis ezt máshova lehetne költeni, például a szociális rendszerek kialakítására.” Arra a kérdésre, hogy mekkora összeget költ minderre az állam, elmondta: a 875 millió eurós vételáron felül rendkívül magas fenntartási költségekkel kell számolni, ami a gázárakra is hatással van.  

Holoda Attila megerősítette továbbá, hogy az ügy korrupciós szempontból is nagy jelentőségre tehet szert, amennyiben a beruházásokra és karbantartásokra szánt teljes összeg – évente több száz millió forint – közbeszerzések útján a már említett érdekeltségi körökhöz kerül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.