Belföld

Felsőváros is tovább fejlődik 2013-ban

Intézményi felújítások, a közvilágítás bővítése és új ravatalozó a Fecskeparti temetőben – ezek a legfontosabb fejlesztési elképzelések.

Földi Zoltán önkormányzati képviselő emellett a Berényi úti szervizút kiépítéséről, valamint a városrész közösségi életét meghatározó szervezetek támogatásáról is beszélt a Királykút Emlékházban megtartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Székesfehérvár egyik legnagyobb hagyományokkal bíró, a közösségi életet évszázadok óta meghatározó része Felsőváros. A most a 10. számú választókörzetet alkotó terület önkormányzati képviselője, Földi Zoltán a tradíciók megtartó ereje mellett a zömében családi házak alkotta, számos intézménynek otthont adó városrész fejlesztéséről is beszélt a 2013-as költségvetés kapcsán. A sajtótájékoztató helyszíne, a Királykút Emlékház felújítása az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye. Tavaly adták át a képviselő erőfeszítései révén fejlesztett ingatlant. Azóta folyamatosan rendeznek itt programokat, látogatható a városrészben talált régészeti leleteket bemutató kis kiállítás és itt működik nemcsak a 10-es, hanem a 11-es körzet önkormányzati képviselőjének irodája is.

A tavalyi évre visszatekintve a Felsővárosi Óvoda 125 éves évfordulójának ünnepségsorozatát és a Felsővárosi Általános Iskola udvarán felállított kemencét emelte ki a képviselő. Intézményi fejlesztések az idei tervek között is szerepelnek. A Kríziskezelő Központ épületében vizesblokk felújításra kerül sor  és ugyanitt nyílászáró csere is megvalósul, illetve a Felsővárosi Általános Iskolában a tavasz folyamán befejeződik a műfüves pálya építése – ismertette a terveket Földi Zoltán, aki több forgalmi kérdést is rendezni szeretne 2013-ban.

„A Berényi úton, a benzinkút melletti részen megvalósul a régóta várt szervizút kiépítése, a Tompa Mihály utcában pedig – amit mindenki „kis elkerülőként” használ – lakossági kérésre több forgalomlassító kerül kiépítésre. Kisebb útszakaszok aszfaltozását is megoldjuk a Városgondnoksággal közösen, de egyéb közterületi munkálatokat is tervezek. Így például a Parókia előtti, illetve a Kőrösi Jenő által létesített téglatörténeti gyűjteménynek otthont adó épület előtti járdaszakaszt szeretném rendbe tetetni, illetve a Berényi úti Orvosi Rendelő autóparkolójának térkövezése is tervbe van véve.” – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

2013-ban befejeződik a Fecskepart mögötti garázssoron a hajléktalanok által használt terület hulladékmentesítése és fertőtlenítése, emellett a garázssoron, valamint a Szövetség és Orgona utcák környékén a közvilágítás bővítése, helyreállítása készül el. Földi Zoltán képviselő több más képviselő időszakán átívelő ígéretet valósítana meg a következő két év alatt, ugyanis 2014-es befejezéssel ravatalozó épül a Fecskeparti temetőben. Az idén a tervezés után az építkezés is megkezdődik majd, a szerkezetkész épületet pedig jövőre szeretnék az egyéb kiegészítésekkel befejezni, hogy a helyi közösség használhassa és méltó körülmények között vehessen búcsút szeretteitől.

„Felsőváros életét mindig is nagyban meghatározták az itt működő közösségek. Szorosan együttműködöm velük önkormányzati képviselőként már a kezdetektől, és a városnak ebben az ünnepi évében is szeretném ezt tovább erősíteni. Az egyik évkezdő Szent István-i program a KALOT szervezésében valósult meg és már a Szent Sebestyén-napi misét is megtartottuk. Szeretném képviselői keretemből támogatni a Legényegyletet, a nyugdíjas klubot, az egyházi szervezeteket, valamint a városrész óvodáját és az itt működő Kríziskezelő Központot is.” – mondta el sajtótájékoztatóján Földi Zoltán.

A fent említett hagyományőrzés kapcsán nagyon fontos, hogy Felsővárosnak a múltjából elfeledett részleteket is felélesszék, ilyen az idei évre tervezett könyvbemutató is, mely Honty Katalin szerző révén a székesfehérvári Sörház és Sörház-malom történetének állít emléket.

Hasonlóan figyelmet követel a Bory Jenő-kút is, mely szintén a városrészben található a Barátság-ligetben. Tovább gondolást igényel a kút jelenlegi állapotának helyrehozatala és méltó szerepkörébe való visszaállítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik