Belföld

Egy a forint, de hány a Matolcsy?

matolcsy györgy (matolcsy györgy)
matolcsy györgy (matolcsy györgy)

Eltérő aláírások szerepelnek Matolcsy György vagyonnyilatkozatain.

Az új jegybankelnök úgy döntött, hogy mától csak az ő aláírását is tartalmazó forint bankjegyeket lehet nyomtatni. Meglehet tehát, hogy hamarosan Matolcsy György aláírását látjuk a pénzünkön. Kérdés, hogy melyiket? – teszi fel a kérdést a Világgazdaság Online.

A gazdasági portál szerint rá sem lehet ismerni a jegybank új elnökének aláírásaira a vagyonnyilatkozatait böngészve. A kormány honlapján is megtalálható dokumentumokból jól látszik: a 2011-ben és a most benyújtott nyilatkozat szignálása közt hatalmas a különbség, az legalábbis az íráskép óriási változására utal. A leköszönő gazdasági miniszter 2011-es aláírása három vonalból áll, a 2013-asból viszont már betűk is kiolvashatók. A többi vagyonnyilatkozat alján található szignó a 2013-assal egyezik meg.

Áder is aláírt

Az államfő kinevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé Matolcsy Györgyöt. Áder János erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett átiratát az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén ismertették. A köztársasági elnök levelében tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i  hatállyal megszűnt, és hétfői nappal – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – kinevezte őt az MNB elnökévé.

Róna Péter, a jegybank felügyelőbizottságának tagja korábban a Népszavának azt mondta, nagyjából két évre elegendő, nyomásra előkészített, illetve a Pénzjegynyomda által leszállított kinyomatott bankjegykészletet őriznek az MNB-ben, melyen még az előző jegybankelnök(ök) aláírása szerepel. Ezeknek a bankóknak esetleges bezúzása technikai értelemben is gondot jelenthetne. A készlet névértéke több tízmilliárd forint lehet.

 

 


Így írt alá a jegybankelnök 2010-ben


Majd 2011-ben


És végül idén

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik