Belföld

Bakondi dicsérte a Csongrád megyei katasztrófavédelmet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerint sikeresen tudta megoldani tavalyi feladatait a Csongrád megyei igazgatóság.

Bakondi György altábornagy hétfőn Szegeden, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012-es munkáját értékelő tiszti értekezletet követő sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt év a katasztrófavédelem számára jelentős változásokat hozott, bővültek a szervezet hatáskörei, feladatai.

Hozzátette, hogy a polgári védelem területén két országos rendeltetésű mentőszervezet jött létre, minden megyében megalakult az önkéntesekből álló, helyi hatáskörű egység, jelenleg pedig a járási szervezetek létrehozása folyik. 2012 elejétől az önkormányzati tűzoltóságok állami irányítása alá kerülésével egységes rendszer alakult ki, és tavaly mintegy 4 milliárd forintot fordítottak a technikai eszközök pótlására.

Bakondi György kitért arra is, hogy a katasztrófavédelem egységes iparbiztonsági hatóságként is működik: elvégzi a magyarországi veszélyes üzemek és a veszélyes szállítmányok ellenőrzését, valamint ellátja a gáz- és az áramellátás, valamint az informatikai rendszerek felügyeletét.

Szatmári Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kifejtette, 2012-ben a megyében az előző évihez képest kevesebb mint a felére – 46-ról 21-re – csökkent a halálesettel járó káresemények száma, emberéletet követelő szén-monoxid-mérgezés pedig nem történt.

Csongrád megyében tavaly jelentősen gyarapodott a bevethető egységek száma, az igazgatóság állománya pedig 46-tal emelkedett, ezzel párhuzamosan javultak az elhelyezési feltételek és a technikai felszereltség – közölte az ezredes. Az igazgató elmondta azt is: a megye délnyugati szegletében, Ruzsán új katasztrófavédelmi őrs alakult, és hasonló szervezet létrehozását tervezik Kisteleken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik