Belföld

Hatékony és nyitott lesz az Ab

alkotmanybirosag(210x140)(2).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(2).jpg (alkotmánybíróság)

A hatékonyság és a nyitottság jegyében készült az Alkotmánybíróság (Ab) új ügyrendje, a belső szabályok gyorsabb, rugalmasabb, ügyfélbarát eljárást tesznek lehetővé - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

Az ügyfelek számára kedvező változás, hogy az alkotmányjogi panaszok esetében a határidő utolsó napjáig a postára adásnak kell megtörténnie, nem az Ab-hez beérkezésnek – tette hozzá.

Az ügyrend egyértelművé teszi, hogy az alkotmányjogi panasz beadására már a jogerős ítélet után sor kerülhet, nem kell feltétlenül megvárni a Kúria felülvizsgálati eljárását, sőt, a két eljárást párhuzamosan is meg lehet indítani – ismertette a főtitkár. A Kúria felülvizsgálati döntésével szemben viszont csak akkor lehet alkotmányjogi panaszt benyújtani, ha a jogerős ítélet ellen nem nyújtottak be panaszt.

Néhány dömpingügy, például a korengedményes nyugdíjak kapcsán érkezett több ezer, lényegében azonos indítvány nyomán a testület azt is rögzítette ügyrendjében, hogy ilyen esetekben elegendő, ha csak néhány ügyben folytatja le a befogadási eljárást, az ezt követő érdemi vizsgálat eredménye kihat a többi indítványozóra is – tette hozzá.

Az Ab új ügyrendjét a Magyar Közlöny február 27-ei számában tették közzé és március 1-jétől hatályos, a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik