Belföld

Majd másfél milliárd fiatalok munkahelyére

24.hu
24.hu

2013. 03. 02. 08:30

Ennyi uniós pénzre lesz jogosult Magyarország, hogy kezelje a fiatalok munkanélküliségét.

A foglalkoztatási és szociális miniszterek tanácsülésükön jóváhagyták az Európai Bizottság ún. “ifjúsági garancia” javaslatát, amely a fiatalkorú munkanélküliség felszámolása érdekében a tagállamokat pénzügyi ösztönzőkkel kívánja segíteni -értesítette a Szeged24-et Bagó Zoltán, kalocsai néppárti uniós képviselő.

Bagó Zoltán beszámolója szerint a megállapodás értelmében Magyarország 2014 és 2020 között mintegy 50 millió eurót használhat fel uniós forrásokból a fiatalkorú munkanélküliség mérséklésére.

„A fiatalkori munkanélküliség mára különösen aggasztó méreteket öltött egyes tagállamokban, amely egyrészről komoly gazdasági terhet ró az egyes országokra, másrészről súlyos szociális következményekkel fenyeget. Az Európai Néppárt támogat minden, a fiatalkorú munkanélküliség felszámolására irányuló kezdeményezést, így az ifjúsági garancia intézményét is. Ugyanakkor továbbra is kétséges az eszköz finanszírozhatósága. A jövőben fog csak kiderülni, hogy elég lesz-e az ifjúsági garancia hatékony megvalósítására az elkülönítendő 6 milliárd euró” – hívta fel a figyelmet a döntés kapcsán Őry Csaba, az EP Foglalkoztatási Bizottságának néppárti koordinátora.

Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke pedig arra mutatott rá: “az Európai Szociális Alap szerepét meg kell erősíteni annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok elhelyezkedési esélyeit is javítsuk, akik hosszabb ideig munkanélküliek és rosszabb esélyekkel rendelkeznek, mint nem fogyatékos társaik. Ha a fiataloknak általában javul a foglalkoztatása, a munkájuk utáni kereslet nő, akkor a fogyatékos fiatalok is jobb helyzetbe kerülnek, ám ekkor is kell külön koncepcióra és intézkedésre lesz szükség e területen.”

Bagó Zoltán a Kulturális és Oktatási Bizottság tagja számos néppárti képviselőtársával együtt írásban kérdezte az Európai Bizottságot a fiatalokat érintő munkanélküliség leküzdését célzó kezdeményezésekről. “A fiatalabb korosztály elhelyezkedését különösen érzékenyen érinti a kedvezőtlen világgazdasági környezet. Így az Uniónak jelenleg nagy felelőssége van abban, hogy betartható célokat tűzzön ki és hiteles szerepet játsszon a foglalkoztatás elősegítésének támogatásához” – emelte ki a képviselő.

Háttér:

Az uniós munkanélküliségi ráta évek óta folyamatosan növekszik, és mára már elérte a minden eddiginél magasabb 10,8%-os arányt.  A legfrissebb Eurostat adatok szerint mintegy 26 millió ember munkanélküli az Európai Unióban. A fiatalok munkanélküliségi aránya 23,4%-ra nőtt, így immár 5,68 millió fiatal van munka nélkül az EU-ban. A fiatalok munkanélküliségi aránya különösen a déli tagállamokban aggasztó. Olaszországban már 35%-ra nőtt arányuk, Spanyolországban és Görögországban pedig már a drámai 50%-ot is meghaladta.

Az Európai Bizottság által szűk két hónappal ezelőtt előterjesztett és most jóváhagyott Ifjúsági Garancia értelmében a 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak.

Az ifjúsági garanciarendszer bevezetése nem lesz ugyan a tagállamok jogi kötelezettsége, ám a nemzeti költségvetések évente esedékes kidolgozásakor az uniós intézmények úgynevezett országspecifikus ajánlásokat tesznek majd, amelyek elfogadtatására az új uniós jogrendszerben immár pénzügyi ösztönző eszközök is Brüsszel rendelkezésére állnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.