Belföld

Kelendők, de drágák a panelek

A KSH elemzése szerint országosan olcsóbbak lettek a használt lakások, Győr-Moson-Sopron megye azonban kilóg a sorból.

A statisztikai hivatal adataiból kiderül, hogy míg 2011-ben kissé csökkent a lakótelepi ingatlanok ára, addig 2012-ben egy minimális emelkedés volt érzékelhető, de ez is csak átmenetileg. Az év második felétől aztán egy újabb árcsökkenés következett be.

Magyarországi tendenciából némileg kilóg Győr-Moson-Sopron megye, hiszen a térségben, és főleg a kisalföldi megyeszékhelyen folyamatosan emelkedik a lakások ára, olyannyira, hogy már elérte a válság előtti szintet. „Változás van a piacon, ezt mi is érezzük az irodánkban. Amikor a gazdasági válság begyűrűzött az üzleti életbe, akkor 6-7 millió forintért már hozzá lehetett jutni a panellakásokhoz, a szerencsésebbek így áron alul juthattak saját otthonhoz. Most azonban jóval kevesebb ingatlan van a kínálati oldalon, pedig kereslet lenne rá, még akkor is, ha most 8 millió forint alatt nem lehet lakáshoz jutni. Legalábbis olyanhoz biztosan nem, ami igényes” – mondta portálunknak Wagner Katalin, az Otthon Centrum győri irodavezetője, aki azt is hozzátette, hogy elsősorban a négyemeletes panelekben található ingatlanokat keresik, melyek hőszigeteltek és fűtéskorszerűsítettek. „Volt olyan ingatlan is, amit nemrégiben 13 millió forintért értékesítettünk, ez már egy tényleg magas árnak mondható, de mivel igényes és modern volt a lakás, a vevő nem is gondolkodott a vásárláson” – hangsúlyozta a szakértő.

Míg a panelpiac dübörög addig a családi házak tekintetében folyamatos visszaesés tapasztalható. Győr vonzáskörzetében és a szomszédos településeken hiába sorakoznak a szebbnél-szebb fészkek, érdeklődő csak elvétve akad. „Az otthonukat kínálók nem tudnak mást tenni, mint azt, hogy folyamatosan engednek az árból, nemegyszer például egy 20 millió forintról induló ház, 12 millió forintos árig esik. De nem tudnak mit tenni az eladók, kényszerhelyzetben vannak, a piaci ár alatt is megválnak egykori hajlékuktól” – tette hozzá Wagner Katalin.

Persze Győrben számos oka van annak, hogy a lakótelepi ingatlanok a kelendők. Egyrészt a kényelem a mérvadó, hiszen gyakorlatilag minden elérhető távolságban van, a központi fűtésnek köszönhetően pedig nem kell gondoskodni az egyéni tüzelésről sem. „Néhány évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy családi házunkat lakásra cseréljük. A gyerekeink már külön élnek, mindenki kirepült a fészekből, így már nem volt gazdaságos fenntartani egy négy szobás ingatlant. Beköltöztünk Győrbe, itt találtunk egy szép panellakást” – mondta a Győr24-nek az 55 éves Péter, aki azt is hozzátette, hogy ennyi idősen már nem akart bajlódni a fűtéssel.

A piac mindig változik, de ha a papírforma beigazolódik, akkor Győrben marad ez a tendencia, az Audi beruházásnak köszönhetően ugyanis valószínűleg még nagyobb lesz a kereslet a lakások iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik