Belföld

Hidat zárt el, utakat öntött el a hömpölygő Rába – Fotók!

Nagy valószínűséggel elönti a győri rakpartot a Rába szombat éjjel, de az elsőfokú készültségi szint alatt tetőzik ott a folyó - áll az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) honlapján olvasható pénteki tájékoztatóban.

Közlésük szerint a rakpart 430 centiméteres szintjét 20-40 centivel haladja majd meg a legmagasabb vízállás, de ez is elmarad az elsőfokú készültség elrendeléséhez szükséges 500 centiméteres szinttől.

A tájékoztatás szerint Vágnál péntek délelőtt lépte át a Rába vízszintje a harmadfokú készültségét, a 350 centiméterest, és várhatóan 400 centiméteren tetőzik a késő esti, éjszakai órákban. Árpásnál szombat délben vagy kora délután lesz a legmagasabb a vízszint; ott is a harmadfokú készültség szintjét meghaladó értékkel számolnak.

A Marcal Győr-Gyirmótnál szombat hajnalra várható tetőzésekor a harmadfokú készültség határát valamelyest meghaladó szintet ér el. A Répce legmagasabb szintje Répcelak-Újhídnál esetleg meghaladhatja a másodfokú készültség szintjét az Éduvízig közlése szerint.

Elrendelték a harmadfokú készültséget a Rába árpási szakaszán szombat reggel, a tetőzést éjszaka várják Árpás térségében – mondta az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője. Németh József tájékoztatása szerint Sárvár alatt még érvényben van a harmadfokú készültség. Árpásnál a szivattyútelepet is beindították, mert jelentős mennyiségű a belvíz.

Győr-Moson-Sopron megyében a Rába áradása kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csornai üzemmérnökségének területén pénteken az ártérben futó Vág és Kemenesszentpéter, valamint a Szany és Várkesző közötti utat le kellett zárni. Szombat reggeltől azonban már a Kisbabót és Bodonhely közötti mellékúton is teljes útzárat vezettek be a szakemberek. Rábapatonánál a Koroncó felé vezető hidat szintén lezárták a forgalom elől. A hó gyors olvadása és az esőzések következtében kialakult belvizes területek viszont folyamatosan csökkennek, így már csak Fertőszentmiklós és Csapod között van útszűkület és 40 km/órás sebességkorlátozás érvényben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani gépjárművükkel, továbbá a forgalomkorlátozásokat és a hozzájuk kapcsolódó sebességkorlátozásokat is érdemes betartania a járművezetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik