Belföld

Fizetnie kell Gyurcsány miniszterének

gyenesei istván (gyenesei istván)
gyenesei istván (gyenesei istván)

Kilencszázezer forint pénzbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Kaposvári Járásbíróság magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét - adta hírül a Somogyi Hírlap szombati számában.

A Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét, a Somogyért Egyesület színeiben korábban országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Gyenesei Istvánt azért marasztalta el a bíró, mert 2011 őszen Ormai Istvánnak (Nagyatádért) Nagyatád polgármesterének, korábban a Somogyért Egyesület tagjának tudta nélkül adta be a választási bizottsághoz a megyei képviselő mandátumról lemondó nyilatkozatát. A vád szerint ugyan négy tanú is Gyenesei István állítását támasztotta alá, az ügyész szerint azonban megkérdőjelezhető a szavahihetőségük, ellentétben Ormai Istvánéval.

A lap híradása szerint Gyenesei István védője, Bárándy Péter érthetetlennek nevezte, hogy az ügyészség valódi bizonyítékok híján zár ki tanúvallomásokat, és kiemelte: Ormai István 2010 őszén előbb elfogadta a lemondás szabályait, majd később megmásította szándékát, ám ezzel kapcsolatban nincs semmilyen dokumentum, és ez éppen a sértett következetlenségét mutatja. Az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést kért, melyet a vádlott az utolsó szó jogán megerősített.

Gyenesei István azt mondta, hiteles és valós a mandátumról lemondó nyilatkozat, hozzátéve, bizonyítékok támasztják alá, hogy Ormai István jóváhagyásával került utólag a dátum a nyilatkozatára.

A bíró az ügyészséggel értett egyet, Ormai István állításait fogadta el, és bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott ügyvédje védence bűncselekmény hiányában történő felmentéséért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik