Belföld

Erkel-nyitány a Győri Balettel

Március elsején közel hat év után ismét megnyitotta kapuit a budapesti Erkel Színház. A nyitó gálán három balett társulat lépett fel, köztük a győri együttes is.

2011 novemberében született meg az a kormányhatározat, miszerint az 1911-ben épült Erkel Színházat fel kell újítani, pontosabban játszásra alkalmassá tenni. Az intézmény vezetősége akkor négy alternatívát dolgozott ki annak érdekében, hogy minél sikeresebben újítsák fel a nagy múltú intézményt. Az 1,7 milliárd forintból, két ütemben megvalósuló projekt első szakasza a napokban lezárult, így most, június 9-ig elindulhatott a próbaüzem. A legendás teátrum nyárig 81 estén keresztül, népszerű nagyoperákkal, gyerekeknek szóló kínálattal és nem utolsó sorban balett estekkel várja majd a közönséget. A hivatalos nyitányt március 1-jén tartották, a gálán hazánk három legnépszerűbb táncegyüttese lépett fel, így a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, és városunk büszkeségei, a Győri Balett társulata is.

A tapsviharba torkollt est előtt, péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón ismertette a színház vezetősége az eddig elért eredményeket és az előttük álló feladatokat. „Legszívesebben meghatódnék. Úgy gondolom, hogy ez a színház a magyar nemzeté, az, hogy ma a balettosok nyitnak az számunkra természetes, ez egyfajta nemzeti minimum. Az Erkel Színháznak közönségteremtő és közösségnevelő szerepe van, legalábbis mi ezt a célt tűztük ki magunk elé. A bevezető árak nagyon barátiak, ezért bárki megteheti, hogy eljöjjön hozzánk. A fiatalságot is szeretnénk bevonni, az Operakaland című sorozattal 40 ezer diákot kívánunk a teátrumba csábítani” – mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki természetesen a számokról is szót ejtett a találkozón. „6,6 milliárd az idei költségvetés, de ha ebből levonjuk a felújítás költségeit, a tavalyi összeget, akkor összesen 800 millió forintunk marad, ennyiből tudunk gazdálkodni. Ez a rezsire biztosan elég lesz, de a dolgozók bérét és egyéb járulékos költéseket is ki kell fizetni. Ami pozitív számomra a számok tekintetében, hogy a nyitással egy időben 110 új állást kellett létesítenünk, munkát adni pedig mindig nagy öröm” – hangsúlyozta a vezető.

Az Erkel Színház produkcióira február 1-jén indult a jegyértékesítés. Négy hét leforgása alatt hat előadás minden székét megtöltötték az érdeklődők. A pénteki nyitóelőadásig pedig több tízezer jegyet értékesítettek, ami természetesen az itt fellépő, hazai társulatok számára is óriási elismerés. Csakúgy, ahogy a Győri Balett számára az, hogy ők is ott lehettek az első estén, mégpedig a Magyar Rapszódiával. „2 évvel ezelőtt beszéltem Szilveszterrel arról, hogy milyen jó lesz, ha majd megnyílik újra az Erkel. El sem hiszem, hogy most itt vagyunk! A 70’-es években itt nőttem fel, mondhatom, hogy itt kezdtem a karrierem, hol táncoltam, hol statisztáltam. Fontosnak tartom ennek a színháznak meglétét a kulturális életben. Mivel a társulattal a táncművészet elkötelezett hívei vagyunk, ezért úgy gondolom, egy kicsit üzenetértéke is van annak, hogy balett esttel tér vissza az Erkel” – ezt már Kiss János, a Győri Balett igazgatója mondta portálunknak. Az együttes vezetője hozzátette, nagyon nehéz napokon vannak túl, ugyanis sok akadály gördült a mostani fellépésük elé, de szerencsére felülkerekedtek a problémákon. „Sajnos szólistáink közül többen betegséggel küzdenek, hiszen Horváth Krisztián nemrégiben kórházban volt, míg Sebestyén Bálintnak részleges szalagszakadása van, Pátkai Balázs pedig negyven fokos láza miatt a buszra sem tudott felszállni. Bálint velünk tartott, de ő csak a darab elején és végén táncol. Nagyon büszke vagyok a beugrósainkra, tökéletesen elsajátítottak minden mozdulatot, így végül mégis el tudtunk jönni Budapestre, az Erkel Színház újjászületésére” – tette hozzá Kiss János.

Természetesen ennek a bizonyos újjászületésnek még közel sincs vége, hiszen az első ütemben csak a munkálatok egy részét végezték el a szakemberek. A hat év leforgása alatt, míg a színházban nem voltak előadások a fémtolvajok elhordták az ereszcsatornát, ezt kellett pótolniuk, és az ezzel járó fel- és beázásokat kellett helyreállítaniuk. Ezen kívül felújították a vizesblokkokat, de többek között a fűtési- és elektronikai rendszert is korszerűsítették. Az új arculat szeptemberben válik teljessé, amikor már kialakítják az új funkciókat, az új tereket, és a homlokzat is új köntösben várja a közönséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik