Belföld

Elhunyt Rácz Gyöngyi

A roma közművelődés gyulai születésű, egyik legnagyobb alakja élete utolsó pillanatáig dolgozott a szegény tehetségekért.

A gyulai születésű Rácz Gyöngyi, a roma közművelődés nagy alakja hunyt el váratlan hirtelenséggel életének 68. évében. Szerényen, csendben és következetes rendíthetetlenséggel utolsó energiájával is életét szentelte a romák közművelődésének.

Rácz Gyöngyi 1944-ben született Gyulán. Az ötvenes évek elején került fel családjával Budapestre, otthonának Újpestet tekintette. Édesapja biztatására elvégezte a Gödöllői Egyetem agrármérnöki szakát. Később pénzügyi-számviteli szakon közgazdász, majd középiskolai tanári diplomát szerzett. A Mezőgazdasági Minisztérium előadója volt majd, 1978-tól a Művelődésügyi Minisztérium Országos Pedagógiai Intézetének cigány témafelelőse 1990-ig. Majd az APEH főtanácsosa 1998-ig. Rácz Gyöngyi az „Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság 1986-os alapítója és elnöke 27 éven keresztül haláláig.

Életét a szegény gyermekek oktatásának – nevelésének szentelte. Hitvallása szerint: a legtehetségesebb és a legfelkészültebb pedagógusoknak kell foglalkozni a hátrányos helyzetű diákokkal. Fő tevékenységén, az oktatáson és előadásokon, valamint továbbképzések szervezésén túl, csak az elmúlt 10 évben több mint félszáz pedagógus kitüntetésének javaslatát írta meg és járta ki.

Többnyire olyan tanítókat, tanárokat jelölt állami kitüntetésre, akik méltó elismerés híján kistelepüléseken hivatásukban kiemelkedőt alkottak. Önmagát sosem engedte kitüntetésre felterjeszteni. Azt mondta, hogy az ő munkája helyett, inkább a társaságot ismerjék el. 90-től a művelődés és oktatás területén kizárólag társadalmi munkában végezte feladatát. Számos fiatalt korrepetált, nyugdíjának java részét is szétosztotta. Végtelenül szerény életet élt, az utolsó pillanatig dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik