Belföld

A nőkön ugrott egymásnak a Fidesz és az MSZP

nők (nők)
nők (nők)

Macsó cinizmus kontra bankárkormányzás: egymásra mutogat a két párt a nőket érintő kérdésekben.

A Fidesz-frakció szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok “a bankárkormányzásuk alatt elszabadult devizahitelekkel több százezer magyar feleséget és édesanyát tettek tönkre lelkileg, egészségileg és anyagilag”.

Közleményükben azt írták: a baloldal nemhogy segítette, de büntette a gyermeknevelést és a gyermeknevelés melletti munkavállalást. Nem létezett családi adókedvezmény, a nők munkavállalását semmivel sem segítették, Bajnai Gordon megszorító csomagja elvette a kisgyermekes édesanyáktól a hároméves gyest – tették hozzá.


Selmeczi Gabriella, Fidesz

A baloldal, ha rajta múlna, ugyanazt a családellenes politikát folytatná, mint korábban, eltörölné a családi adókedvezményt és bruttósítaná a gyest – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták: ma egymillió édesanya számíthat a családi adókedvezményre, visszaállították a hároméves gyest, és eddig százezer nő élt a negyven év munka után igényelhető nyugdíjjal. Hozzáfűzték, a munkahelyvédelmi akcióterv kiemelt védelmet ad a nőknek: három éven át adókedvezményt nyújtanak részmunkaidős foglalkoztatásukhoz és munkába való visszatérésükhöz. Ennek is köszönhető, hogy 2012-ben húsz éves rekordot döntött a nők foglalkoztatása – írták.

A nő mint házidísz

Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke az MSZP nőnapi budapesti díjátadó ünnepségén szombaton azt mondta, a kormány az elmúlt években elhanyagolta a magyar nőket, a Fidesz-KDNP politikáját ugyanis a “háziasszonynak a konyhában a helye” felfogású “macsó cinizmus” uralja.

Arról is beszélt, talán a magyar nőknek a legfontosabb a Fidesz-KDNP-kormány leváltása, mert a kabinet “otthoni díszként” tartja számon őket, amit szerinte az is mutat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben rendszeresen háziasszonynak szólítja a nőket.


Gurmai Zita, MSZP

Azt mondta, nem hisznek a kormánypárt ígéreteinek, helyette tetteket várnak, például nőbarát gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikát.

Véleménye szerint ehhez szükség lenne arra, hogy ismét alkotmányba foglalják: egyenlő munkáért egyenlő bérezést kell biztosítani. Emellett szorgalmazta, hogy az alaptörvényből vegyék ki az abortusz tilalmát lehetővé tevő rendelkezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik