Belföld

Szili Katalin: Ne rajtam verjék le a tehetetlenségüket!

Szili Katalin interjú (Szili Katalin, Interjú)
Szili Katalin interjú (Szili Katalin, Interjú)

Ő lett az Országgyűlés fenntartható fejlődéssel foglalkozó bizottságának elnöke; az LMP-frakció megszűnése miatt szintén függetlenné váló Jávor Benedeket váltotta e poszton. Berágtak rá a zöldek. Villáminterjú.

Jól magára haragította az LMP-s, PM-es tizenötöket. Most aztán mi lesz?

Mi lenne? Hétfőn megvolt a végszavazás a bizottsági helyekről. Miért érdekes még ez?

Mert harag van. Az pedig marad.

Ne vicceljünk! Én tehetek arról, hogy a mostani meg a volt LMP-s garnitúra tagjai nem tudtak megegyezni egymással a frakciójuk megszűnése után felszabaduló bizottsági helyekről, tisztségekről? Ha kellően rugalmasak, semmi nem veszélyeztette volna Jávor Benedek elnöki posztját, s ma nincs ügy. Egyébként szerintem így sincs. Ezt a politikai aknát nem én telepítettem, hanem ők saját maguknak. Nagy haragjukban engem okolnak? Jobbat nem találtak erre a szerepre?


„Az LMP-sek képtelenek megegyezni” (Fotók: Neményi Márton)

Azzal van bajuk, hogy a jelölés elfogadásával ön szerepet vállalt Jávor kipöckölésében.

Engem azt követően keresett meg a kormányzópárti frakció, hogy kiderült, az LMP-sek képtelenek megegyezni.

Tán azt gondolták, hogy…

Elnézést, de nem érdekel, mit gondoltak!

Ha ön nemet mond Kövérnek, tán Jávor a befutó.

Értsék meg, mivel ők nem egyeztek meg maguk között, ezért kerülhetett más is szóba! Korrektül jártam el. Harmadik éve ülök ebben a bizottságban, mi több, még házelnökként létrehoztam a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsot, amelynek tiszteletbeli elnöke vagyok ma is. Ráadásul harminc éve foglalkozom ezzel a témával! Ezek után is meg lehet kérdőjelezni a szakpolitikai alkalmasságomat? Ha tudnak, állítsanak jobb jelöltet.

Nem hallottam, hogy bárki is alkalmatlannak ítélte volna önt a feladatra.

Még jó. Csodálkozom, hiszen Jávor Benedeket nem olyan embernek ismertem, mint aki ilyen nemtelen nyilatkozatot tesz. Ráadásul sosem rejtettem véka alá, hogy őt kifejezetten rátermettnek tartottam az elnöki feladatra.

„Bosszús lettem”

Karácsony Gergely azt mondta nekünk a minap: „Szili Katalin most lett kifizetve az állítólagos nemzeti konzultációban vállalt szerepéért.”

Elképesztő. Ha kérhetem, a saját tehetetlenségüket ne rajtam verjék le. Hangsúlyozom: ha ők megegyeznek, hozzám az életben nem jön felkérés, s tagként elücsörgök a bizottságban.

Elücsörög?

Nyilván nem elücsörgök, hanem dolgozom, keményen. Bosszús lettem… Amúgy a bizottság egyik legaktívabb tagja vagyok. A Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöki helyét adtam oda ezért az elnökiért, amelyik nem akármilyen poszt volt számomra!

Miben változik a fenntarthatósági bizottság működése a Szili-érában a jávorihoz képest?

Nyitott, sokkal inkább a civilek részvételére alapozó, minőségelvű, társadalmi-szakmai párbeszédet szeretnék. A Parlamentben most kedden zajlott a fenntartható fejlődés keretstratégia vitája. Ez remek apropó arra, hogy beszélgetni kezdjünk a globális világban zajló folyamatokról, a problémák gazdasági, társadalompolitikai és ökológiai rendszerben történő kezeléséről. A cél: minőségelvű munka.

Eddig nem az volt?

Arról beszélek, hogy milyen bizottsági munkát szeretnék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik