Belföld

Leszámolna az uzsorával a kormány

uzsoras(960x640).jpg (uzsorás)
uzsoras(960x640).jpg (uzsorás)

Úgy vélik, pusztán jogi eszközökkel nem oldható meg a kérdés, ezért mást találtak ki.

Az uzsorázás visszaszorítását célzó munkacsoportot hoz létre a kormány az ombudsman javaslata alapján. Ezt Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte pénteken. A munkacsoport létrehozását Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kezdeményezte. A megvalósításban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások, a Belügy-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével és a Magyar Bankszövetség is részt vesz.

Balog Zoltán a kezdeményezéssel az ombudsmannak arra a tavaly év végi jelentésére reagált, amelyben az alapvető jogok biztosa összegezte az uzsorajelenséggel kapcsolatos vizsgálatának felismeréseit és ajánlásait. A miniszter egyetértett a jelentésnek azzal a megállapításával, amely szerint kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorázást, ehhez az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni.

A munkacsoport feladata lenne az is, hogy a külföldi és a magyarországi tapasztalatok figyelembe vételével tegyen javaslatot olyan mikrohitelprogramok kidolgozására, amelyek legális alternatívát nyújtanak az uzsorahitelezéssel szemben. A mikrohitelezés eszközét a társadalmi felzárkózás elősegítését célzó programokba építenék be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik