Belföld

Itt a felvételi határidő

egyetem(210x140)(2).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )
egyetem(210x140)(2).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )

Ma éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. Egy felvételiző legfeljebb öt helyet jelölhet meg.

Kapcsolódó cikkek

Jelentkezni a www.felvi.hu honlap e-felvételi rendszerén keresztül lehet, így egyszerűen és gyorsan adható be a jelentkezés, a csatolandó dokumentumok beérkezése biztosabb, a hibázási lehetőség pedig minimális, mivel nem lehet nem létező szakot megjelölni, illetve a rendszer szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A végleges jelentkezéseket legkésőbb ma kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni.

Akik nem tudnak elektronikusan jelentkezni, azok a papíralapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a kormányhivataloknál.

Egy felvételiző legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell feltüntetni. A felvételi eljárás alapdíja 9000 forint, ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A lehetséges további két hely megjelöléséért egyenként 2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A jelenlegi szabályok szerint az kerülhet be egyetemre, főiskolára, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre március 1-jéig, befizette a felvételi eljárási díjat, megfelelő végzettsége van. Feltétel továbbá, hogy pontszáma elérje a jogszabályban meghatározott minimumot, a 240-et, felsőoktatási szakképzésben a 200 pontot, mesterképzésen az 50 pontot, néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében pedig ennél magasabb pontszámot.

A pontszámítás az alapképzéseken, az osztatlan képzéseken és a felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és az érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu „Egyetemek, főiskolák” menüpontban, a meghirdetett képzések mellett.

A ponthatárokat várhatóan 2013. július 24-én húzzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik