Belföld

Az egyházak adósságát is átvenné a kormány

Lazar-Janos(210x140)(3).jpg (lázár jános)
Lazar-Janos(210x140)(3).jpg (lázár jános)

A kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni. Ezt mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken, Hódmezővásárhelyen.

Lázár János az önkormányzatok adósságrendezéséről tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Kiemelte, hogy a Magyarországi Református Egyháznak jelentős devizaadóssága van. Ezt a kormány nagy valószínűséggel át fogja vállalni vagy segít annak törlesztésében – mondta.

Az államtitkár az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját azért tervezi, mert a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és nem kapták meg határidőre az egyházak a nekik járó összeget. A hiánynak a fedezetére vettek föl református egyházkerületek piaci körülmények között – akkor előnyösnek tűnő – devizahiteleket. A pillanatnyi fizetési nehézségek orvoslására szolgáló összeget az egyház működtetésére, szociális és oktatási feladataik ellátására fordították – ismertette az államtitkár.

A politikus szerint a tulajdoni kárpótlásból eredő fizetési kötelezettségeit megszegő állam miatt kialakult átmeneti likviditási problémák megoldására felvett devizahitelek teljes nagysága mintegy 15 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint). A kormány kedden éjszaka tárgyalta a több református egyházkerületet érintő problémát, s úgy döntött, az állam nagy valószínűséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít azok törlesztésében – mondta az államtitkár.

A tájékoztatón kiderült, hogy Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát, azaz több mint 15 és fél milliárd forintot vett át az állam az önkormányzati adósságkonszolidáció jegyében. Ezt Almási István (Fidesz–KDNP) polgármester jelentette be. A hetven százalék a jogszabályban biztosított maximális mérték.

Lázár János, aki 2012-ig irányította a települést, elmondta: amikor a kormány a 277 település sorsáról döntött, külön-külön mérlegelte az ott élők szociális, társadalmi helyzetét és a helyben megvalósított fejlesztéspolitikát. Hódmezővásárhely esetében értékelte, hogy az önkormányzat a felvett hitel minden egyes forintját fejlesztésre fordította.

Hódmezővásárhely esetében az állami adósságkonszolidáció mértéke nagyobb, mint a város által 2006-ban kibocsátott kötvény összege volt. A fennmaradó hitel nagysága a város vagyonának csupán 10 százaléka, és kevesebb, mint amekkora adóssága 2002-ben az önkormányzatnak volt. Lázár János hangsúlyozta, az adósságkonszolidációval lezárult az önkormányzati rendszer átalakítása, a települések új lehetőségek mellett új feladatokat kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik