Belföld

A nemzetközi sajtó leírta Magyarországot

Kozvelemenykutatas-szavazas(210x140)(1).jpg (Közvéleménykutatás, szavazás, )
Kozvelemenykutatas-szavazas(210x140)(1).jpg (Közvéleménykutatás, szavazás, )

Lesújtó képest fest a világsajtó Magyarországról. A közvélemény-kutatók kikeltek a fiatalok körében a Jobbik elsöprő támogatását leíró kutatás ellen.

Bár a közvélemény-kutatások meglehetősen eltérő párttámogatottságot mutatnak, kivétel nélkül minden kutatás szerint megfordult az eddigi trend: nem szűkült tovább a kormánypártok és az MSZP közötti különbség, sőt februárban valamivel nőtt is – hangzott el csütörtökön a Sajtóházban rendezett, a kutatóintézetek képviselőinek részvételével lezajlott vitában.

A Nézőpont Intézet szakmai vezetője szerint ráadásul az eltérések a biztos pártválasztóknál nem is jelentősek. A Fidesznél minden intézet hasonló, 43-44 százalékos értékeket mért, ami a 2010-es választások óta nagyjából 10 százalékos visszaesést jelent.

A lakosság nagyjából fele bizonytalannak számít, de a Nézőpont kutatása szerint a pártot választani nem tudók fele kormányt váltana.

A kutatók cáfolták, hogy a fiatalok körében a Jobbik lenne a legnépszerűbb párt, bár valóban felülreprezentált e körben, de itt is a Fidesz vezet.

A rendezvényen a Nézőpont kutatója ismertette az intézet több ezer, a nyugati sajtóban megjelent cikket vizsgáló kutatását, amely szerint igencsak kritikus volt a világsajtó a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. A nemzetközi visszhangról Szelestey Lajos még durvábban fogalmazott. A Klubrádióban reggelente lapszemléző újságíró szerint a legfontosabb nemzetközi sajtótermékekből az derül ki, hogy „leírták Magyarországot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik