Belföld

Sebességkorlátozás a Kisalföldön belvíz miatt

Győr-Moson-Sopron megyében a hó gyors olvadása és az esőzések miatt 30-as és 40-es sebességkorlátozások vannak.

Körmend mélyen fekvő részéről szerdán embereket kellett menteni házaikból, a Rába folyótól délre eső ártéren, a tűzoltók három felnőttet és négy gyereket menekítettek ki az épületekből – közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután.

Csákánydoroszlón 16 lakóházat veszélyeztetett a víz, de ezeket sikerült megvédeni, itt az apadás már megkezdődött. A szóvivő közleménye szerint szerda délelőtt rendkívüli ülést tartott a körmendi helyi védelmi bizottság, az ülésen arról is határoztak, hogy a helyi polgármesterek irányításával Magyarszecsődön és Molnaszecsődön fel kell készülni a védekezésre. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokúra csökkentette az árvízvédelmi fokozatot a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél azonban továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget.

Tájékoztatása szerint az Őrség Mentőcsoport tagjai Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón segítették az árvízi védekezést, majd átcsoportosították őket, jelenleg Körmenden megerősített létszámmal a 86-os főút védelmét látják el, valamint a régi Rába-híd “súlyozásában” vesznek részt. Folyik a védekezés Sorkifaludon és Rábatöttösön is, ahol vízszivattyúzási feladatokat hajtanak végre a tűzoltók.

A szóvivő kitért arra, hogy Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Takács Árpád katasztrófavédelmi igazgató délelőtt Csákánydoroszlón és Körmenden tartott szemlét, helyszínbejáráson tájékozódtak az árvíz helyzetről és a védekezési munkálatokról.

Vas megyében vízátfolyások miatt jelenleg 11 útszakaszon van teljes útzár és 6 útszakaszon kell félpályás lezárásra, útszűkületre számítani – fűzte hozzá Balogh Nikoletta.

Ajánlott videó