Belföld

Elözönlötték a vaddisznók az országot

Vaddisznók Salgótarjánban (vaddisznó, salgótarján, )
Vaddisznók Salgótarjánban (vaddisznó, salgótarján, )

Országszerte gondot jelent, hogy az állatok egyre többször merészkednek lakott területekre, riogatva a járókelőket.

Szerdán bejárta az a hír az egész honi médiát, hogy Salgótarján városában hat vaddisznót lőttek ki az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei. A jószágok gyakorlatilag mindennapos látványnak számítanak a lakott területeken, főként a reggeli és esti órákban, amikor élelem után kutatnak.

Az állatok amellett, hogy rendszeresen ijesztgetik a járókelőket, hatalmas károkat is okoznak. Sokan nem érzik biztonságban magukat a kerteket és a közterületeket feltúró, a játszóterekre is bemerészkedő vaddisznók miatt. Salgótarjánban megelőzésként az önkormányzat már korábban megtiltotta a kóbor állatok etetését, a gazdátlan kutyáknak és macskáknak szánt ételmaradékot ugyanis részben a vaddisznók eszik meg.

Úgy tűnik azonban, hogy a tiltás kevés. A vaddisznók rendkívül intelligens állatok. Ma már országos gondot jelent a belterületi megjelenésük. Megtanulták, hogy a városban nem vadászhatóak, ezért húzódnak a lakott területek szélére, és használják ki a városi életforma előnyeit – mondta el a távirati irodának Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

A legfontosabb, hogy félreértelmezett állatszeretetből senki ne etesse ezeket az állatokat. A kukákat gondosan zárni kell, a kerítéseket pedig karbantartani, sőt, a vaddisznóktól a komposztálni való zöldhulladékot is célszerű elzárni – tanácsolja a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik