Belföld

Automata kerékpárkölcsönző-rendszerre pályázik Győr

Az autós és a buszos közlekedés mellett két keréken is elérhetnénk a város egyes pontjait.

Az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázik a jelentős fejlesztésre. Fekete Dávid alpolgármester elmondta, a ‘Közösségi közlekedés fejlesztése’ című pályázaton Győr közös konzorciumban vesz részt Zalaegerszeg önkormányzatával és a Vasi Volán Zrt.-vel. A pályázat keretében Zalaegerszeg és Szombathely a közösségi közlekedés utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszerét fejlesztené, Győr pedig – mivel nálunk ez már megvalósult – a kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszert építené ki – olvasható Győr honlapján.

Mindez a helyi autóbuszos közlekedést egészítené ki, és természetesen az autómentes közlekedésre is egy új lehetőséget ad. A rendszer sok nyugati városban már évek óta hatékonyan működik. Lényege, hogy Győr több pontján „automata” kerékpárkölcsönző tárolókat telepítenének, ahonnan elvihető a kerékpár. Később, az úticélunk közelében egy másik terminálban kell elhelyezni a bringát. A fizetés időarányos lenne a használattal.

Ez jó lehetőség például a munkába járóknak, hogy a buszról vagy vonatról leszállva kerékpárral menjenek tovább munkahelyükre, de a tanulók közlekedését is jól szolgálhatja a projekt.

Nyertes pályázat esetén 23 információs oszlop és dokkoló állomás épülne ki Győr forgalmas pontjain, valamint 215 közcélú kerékpárt szereznének be, illetve biztosítanák a program megvalósításának háttérfeltételeit. A győri projektrész 150 millió forintot tenne ki önrész nélkül, az EU 100 százalékos finanszírozása mellett.

Domanyik Eszter az önkormányzat Marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője hozzátette, a program a kerékpáros turizmus további fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárulna.

 

(Nyerj ajándék repülést a győri Szimulátor Központba a Győr24-gyel! Katt!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik