Belföld

Veszprém ragaszkodik a tervezett reptérhez

Veszprém nem mondott le a repülőtérrel kapcsolatos terveiről - válaszolta Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester egy képviselői kérdésére kedden.

Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő a napokban azt kérdezte, hogy veszélyben van-e a Veszprém-Szentkirályszabadja reptér megvalósítása, mert a légikikötő nem szerepel a repülőterek fejlesztésére vonatkozó legújabb javaslatban.

Felidézte, hogy Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata 2005-ben ingyenesen tulajdonba kapta a volt katonai repülőtér területét. A kormány akkor úgy döntött, hogy a területet repülőtér kialakítására, ipari-, logisztikai-, tudományos park létesítésére, kommunális létesítmények kialakítására, azaz konkrétan meghatározott célra adományozza. A kormányhatározat azóta is változatlan – idézte fel a képviselő.

Az Országos területrendezési tervről szóló, 2003. évi XXVI. törvény melléklete a repülőteret a kereskedelmi (nemzetközi) repülőtérré fejleszthetők közé sorolja, a Belügyminisztérium megbízásából készült tavaly decemberi javaslatban azonban már nem szerepel a repülőterek között sehol sem a veszprém-szentkirályszabadjai – hívta fel a figyelmet a képviselő. Szerinte ez a készülő döntés negatívan befolyásolja a város és térsége gazdasági fejlesztési lehetőségeit is.

Porga Gyula polgármester válaszában kifejtette: a várható módosítás semmilyen hatással nincs a veszprémi reptérre és az ott tervezett fejlesztésekre, mert a jelenleg zajló felülvizsgálat végén a repülőteret – a tervezetek szerint – a jelenlegi működésének megfelelő országos szintű osztályban szerepeltetik. A polgármester szerint a tervezett módosítást csak ésszerűségi okok indokolják, mivel jelenleg minden reptér ugyanabban a kategóriában szerepel, mint a Liszt Ferenc repülőtér.

“A repülőtérhez kapcsolódó fejlesztési elképzelések ma is prioritást élveznek, azért is, mert a közvetlen környezetében helyezkedik el a város közelében található egyetlen nagyobb összefüggő olyan terület, amely ipari célú fejlesztések fogadására alkalmas. Éppen ez volt az indoka, hogy az önkormányzat az összesen 20 hektáros terület megvásárlásáról döntött, annak érdekében, hogy immár közvetlen eszközökkel is rendelkezzen az iparfejlesztési beruházások támogatására” – írta a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik