Belföld

Százötvenezren várták a pápa utolsó beszédét Rómában

24.hu
24.hu

2013. 02. 27. 11:59

Erdő Péter, magyar bíboros is a városba utazott, valamint magyarok zarándokok csoportja is várja Benedek utolsó audienciáját.

FRISS: Alapvetően pozitív érzelmekkel nyilatkoztak szerdán a sajtónak a Szent Péter téren összegyűlt hívők, akik a távozó XVI. Benedek legutolsó általános audienciáján vettek részt, köztük a Rómába érkezett nagyváradi zarándokok is.

“Jó érzés volt látni az emberek arcán a meghatódottságot és a pápához való ragaszkodást. XVI. Benedek távozása szomorú esemény, mégis tömeges ünneppé vált, mivel utolsó szavaival is megerősítette hitükben az embereket!” – mondta Kovács Ferenc Zsolt, a nagyváradi egyházmegye irodaigazgatója Rómában.

A Böcskei László püspök vezetésével Nagyváradról érkezett 35 fős zarándokcsoport nem tudta, hogy régóta tervezett római útja az egyházfő lemondásával fog egybeesni. A csoport tagjainak többsége első alkalommal járt Rómában, és nem sajnált kora reggeltől a Szent Péter téren várakozni, hogy “jó helyről, közelről lássa a pápát”.

Egyedül azért aggódtak, hogy a konklávé közeledte miatt nem fogják tudni látni a pápa lemondása nyomán bezárt Sixtus-kápolnát. A 44 éves Maria és férje Milánóból éjszaka vonattal utazott Rómába, hogy elköszönhessen XVI. Benedektől. “Amikor meghallottam, hogy lemond, önmagamban gyengeséggel vádoltam meg. Azóta megértettem, hogy saját korlátait elismerve, alázatból vonul vissza” – hangoztatta az olasz sajtónak.

Az évtizedek óta a Vatikánban dolgozó Cesare Tassi nem titkolta, hogy könnyekig meghatódott XVI. Benedek utolsó nyilvános fellépésén. “Bíboros kora óta ismerem, hiányozni fog” – mondta. Tassi rendkívüli munkahelyet tölt be: az utolsó négy konklávén ő gyújtotta be a Sixtus-kápolna kályháját, amelyben a pápaválasztó bíborosok szavazócéduláit égetik el.
A Szent Péter téren összegyűlt százötvenezres tömegben volt, aki fájdalmát hangoztatta a pápa távozása miatt, mások szerint XVI. Benedek nem félt megmutatni, hogy az egyházfő is ember. “Szomorúak vagyunk, hogy utoljára látjuk” – ismételték a Szent Péter térre néző üzletek tulajdonosai.

A pápát az audiencia elején dobszóval üdvözlő fiatalok Viva il Papa! (Éljen a pápa!) kiáltással vonultak el az Angyalvár felé.
Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője bejelentette, hogy az audiencián 70 bíboros vett részt, ennyien érkeztek már meg Rómába. XVI. Benedek mai Twitter üzenetében (@pontifex) azt írta: szeretné, ha mindenki érezné a keresztény lét örömét.

Benedek pápa utolsó általános audienciáján szerdán a római Szent Péter téren kijelentette, hogy ugyanazzal a bizalommal távozik tisztségéből, mint amellyel nyolc évvel ezelőtt a pápai szolgálatot elfogadta.

“Mindig tudtam, hogy az egyház bárkája az Úré és nem az enyém. Az Úr nem engedi, hogy elsüllyedjen ez a bárka” – hangsúlyozta az egyházfő beszédében, amelyet a Duna Televízió élőben közvetített.

XVI. Benedek köszönetet mondott munkatársainak, a bíborosoknak, a püspököknek és paptestvéreknek, “Isten egész népének” a szolgálatában nyújtott segítségért. Ez volt a tisztségéből csütörtökön távozó 86 éves pápa utolsó, 348. általános audienciája.

Magyar zarándokok a Szent Péter téren

Teljesen megtöltötték a Szent Péter teret az olaszok és külföldiek, hogy részt vegyenek XVI. Benedek pápa legutolsó általános audienciáján, amelyen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is jelen van.

Az audiencia elején XVI. Benedek pápamobillal körbejárta a Szent Péter teret az őt búcsúztató százezres tömeggel való “utolsó ölelésre”. A katolikus egyházfő többször megállt a feléje nyújtott kisgyermekek megáldására.

A távozó pápa a szokásosnál hosszabban járta be a teret, hogy minél többen láthassák. A hívők tapssal, imával, énekkel és könnyekkel köszöntek el tőle. A téren vatikáni, olasz, lengyel, német és brazil zászlók is lobogtak. “Szentatya szeretünk, imádkozz értünk!” – szólt az egyik transzparens. A nyolc évvel ezelőtt megválasztott pápa február 28-án távozik hivatalából.

Nemzeti zászlót lobogtató magyar zarándokok nagyobb csoportja is köszöntötte utolsó általános audienciáján XVI. Benedek pápát szerda délelőtt a római Szent Péter téren.

A magyarok a lengyel csoport mellett foglaltak helyet. A tér közepén, a kordonon belül mintegy 50 ezren vannak jelen, akik jegyet váltottak az eseményre. A tér külső karéjában további ezrek követik az eseményeket. A Szent Péter téren mintegy 200 ezren férnek el.

A téren feltűnt a Pápai Gergely Egyetem zászlaja is, ahol magyar hallgatók is tanulnak. A pápaválasztó bíborosok jelentős része már megérkezett Rómába, köztük van Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.