Belföld

Orbán az unortodoxia megértését várja az uniótól

Herman Van Rompuy, Orbán Viktor (Herman Van Rompuy, Orbán Viktor)
Herman Van Rompuy, Orbán Viktor (Herman Van Rompuy, Orbán Viktor)

A kormány támogatja a bankuniót, cserébe viszont megértést vár a magyar gazdaságpolitikai lépésekkel kapcsolatban. Egyebek között erről tárgyalt Orbán Viktor szerdán az Európai Tanács elnökével Budapesten.

Magyarország azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy miután hazánk nem része az eurózónának, és mivel a magyar gazdaság problémái – a kommunista múlt miatt – bizonyos sajátosságokat is mutatnak, legyen fogadókészség és megértés azokkal a magyar gazdaságpolitikai intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek az eurózónához tartozó államok szempontjából szokatlannak tűnnek. Orbán Viktor ezt a Herman Van Rompuyjel folytatott szerdai megbeszélés után mondta, Budapesten.

Herman Van Rompuy a megbeszélés után úgy nyilatkozott, „élénk beszélgetést” folytatott Orbán Viktorral – írja a hvg. Az ET-elnök szerint 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában. Remélhetőleg már túl vagyunk a nehezén, de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat – mondta, hozzátéve, hogy a válságkezelésben elért eredmények ellenére nem lehet hátradőlni, fokozatosan és kitartóan tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé.

Ami a Magyarországgal szembeni uniós jogi eljárásokat illeti, „jelentős előrelépések történtek” – fogalmazott az ET elnöke. A találkozón még megvitatták az energia és a keleti partnerség kérdését is Orbánnal, de erről részleteiben nem beszélt.

Kiemelte, a következő többéves (2014–2020) költségvetési keretről született megállapodás „jó és fontos” Magyarországnak és Európának egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik