Belföld

Növekedett a regisztrált vállalkozások száma a Dél-Alföldön

Az elmúlt másfél évben növekedett a regisztrált vállalkozások száma a Dél-Alföldön, ezt azonban még nem lehet a gazdasági fellendülés előjelének tekinteni – mondta Imreh Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense szerdán a Tisza-parti városban egy konferencián.

Az egyetemi oktató a Buisness Academy – Vállalkozói sikertörténetek a Dél-Alföldön című konferencián tartott előadásában ismertette: 2011. március 31. és 2012. szeptember 30. között a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, az országos trendekkel egyezően, mintegy 2 százalékkal, 239 ezer fölé nőtt az egyéni és társas vállalkozások száma a Dél-Alföldön.

A vállalkozások méretstruktúrája azonban tovább romlott, nagyon szűk a közép- és kisvállalkozói réteg, és igen jelentős a mikrovállalkozások aránya – közölte a szakember.A legfeljebb egy főt foglalkoztató mikrovállalkozások jelentős része másodállású vállalkozást takar, amikor az alapító tulajdonos máshol dolgozik, akár közalkalmazottként, és a cég működtetésével csupán számlaképességét vagy a bérjellegű jövedelem „kitisztázását” biztosítja – fogalmazott az oktató.

A kis- és középvállalkozói szektor elenyésző része exportképes – hangsúlyozta az egyetemi docens, aki szerint komoly üzleti sikereket azok a tudásintenzív területen tevékenykedő vállalkozások érnek el, amelyek olyan egyedi szolgáltatást tudnak nyújtani, amellyel piacvezetővé válhatnak saját területükön.

Imreh Szabolcs a dél-alföldi vállalkozások szektorális jellemzőiről kifejtette, az országos átlaghoz képest hagyományosan felülreprezentált élelmiszeripar mellett a régióban megfigyelhető a tudásintenzív területek – az egészségipar, a biotechnológia, az információtechnológia – jelentőségének növekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik