Belföld

Megszületett a megállapodás, véget ért a sztrájk

Buthy Lilla

2013. 02. 27. 08:26

Megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr társaságcsoport vezetése és a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek képviselői között, így véget ért a sztrájk a vállalatnál - közölték a felek kedden az MTI-vel.

A közös közlemény szerint visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5 százalékos alapbérfejlesztésben részesülnek. 2013. július 1-jétől további 1 százalékkal emelkedik a munkavállalók alapbére. Az emelés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatásokat is.

A kedden aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő. A megállapodás aláírásával egyidőben helyreállt a munkabéke, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé szerdára tervezett demonstráció is – áll a közleményben.

A szabadságos (13. havi) bért a munkáltató a kollektív szerződésben szabályozott módon, annak esedékességi idejében teljes egészében kifizeti.

A karácsonyi (14. havi) bér átütemezésre kerül oly módon, hogy azt a munkáltató 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben fizeti meg a munkavállalók részére, amennyiben az I. számú nagyolvasztó átépítése befejeződött. A munkáltató 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe. Továbbá a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a kollektív szerződést 2014. június 30. előtt nem mondja fel.

Mucsi Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az aláírást követően néhány perccel újraindult a munka. Mindez elsősorban a hideg- és meleghengerművet, valamint a kiszállítást érintette, ahol hét napja folyamatosan állt a munka. A többi területen csak délutánonként voltak kétórás munkabeszüntetések, ott szerdán már nem lesz leállás.

A határozatlan idejű általános sztrájkot múlt kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a múlt szerdán indított munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.