Belföld

Megkötötték a szerződéseket a hitelátvállalásokról

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 02. 27. 18:29

Szerdán a Csongrád Megyei Kormányhivatalban írta alá azt a háromoldalú szerződést a megye tíz, ötezer fő feletti településének polgármestere, amelyben az Államadósságkezelő Központ, a pénzintézetek és a település az adósságátvállalás részleteit rögzítik.

Csongrád megyében lezárult az a szerződéskötési folyamat, amelynek eredményeként az 5000 fő feletti települések részleges adósságátvállalása megtörténhet. Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged, és Algyő összességében közel 40 milliárd forint adósságtól mentesül ez által. Az eseményen jelen voltak B. Nagy László, Bodó Imre és Farkas Sándor országgyűlési képviselők is.

Az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultációsorozat keretében egyeztetett az önkormányzatokkal a fennálló adósságállományuk összetételéről, és a helyi körülményekről a február 28-ig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az ötezer fő alatti települések esetében ez már korábban megtörtént.

B. Nagy László azi aláírást követően elmondta: Csongrád megyében a tárgyalássorozat és a szerződéskötés is határidőn belül zajlott, így a mai nappal minden adminisztratív feltétel teljesült ahhoz, hogy a megyei önkormányzatok részleges konszolidációja megtörténhessen. Az adósságátvállalás hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy az eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, jelentősen csökkenjen, a felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.