Belföld

Hatvanéves a Szegedi Egyetem című lap

Fórumokkal, focimeccsel, felolvasóesttel és kiállítással jubilál az idén hatvanéves Szegedi Egyetem című lap.

Kettős jubileumot ünnepel a 2012/13-as tanévben a szegedi egyetemi sajtó. 90 éve jelent meg az első egyetemi újság, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilap, és 60 esztendővel ezelőtt, 1953. január 26-án látott napvilágot a Szegedi Egyetem. Mindezekhez kapcsolódik, hogy 20 éves a kommunikáció szak is az SZTE-n. Az universitas a következő hónapokban az egyetemi sajtó kiemelkedő teljesítményeire, a kommunikáció szakos képzésben játszott szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

“Az egyetem fontos feladata a szellemi javak létrehozása és azok átadása, ilyetén módon affinitást kell mutatnia a kommunikáció iránt is. Élő kapcsolatot kell ápolnunk a közélettel, hogy ne csökkenjen az intézményünk iránti érdeklődés, de a kutatási, tudományos és oktatási eredményeink is megkövetelik a nyilvánosságot, ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a jeles évfordulókra. Erőfeszítéseink sikerét jelzi, hogy az utóbbi időszakban mind regionális, mind országos, mind pedig külföldi megjelenéseink száma határozottan növekedett” – mondta a jubileumi programokról szóló sajtótájékoztatón Pál József professzor, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

Március 19-én, kedden az SZTE Dugonics téri központi épülete ad otthont az egyetemi sajtó első eurorégiós egyeztető, szakmai fórumának, amelyre Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményeinek, illetve a temesvári és az újvidéki egyetem kommunikációs szakembereit várják. Ehhez kapcsolódva sajtótörténeti kiállítás nyílik a Szegedi Egyetem 60 évéről, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak a szegedi egyetemi sajtóról az utóbbi hat évtized egyetemi vezetőinek, oktatóinak, hallgatóinak, a lapok főszerkesztőinek, szerzőinek részvételével.

Április 10-én a Szegedi Egyetemben közlő írók és költők olvasnak fel műveikből a Grand Caféban, ahol képzőművészeti tárlat is megtekinthető lesz. A sorozat következő állomásán, május 15-én az SZTE Jó tanuló, jó sportoló díjas hallgatóival beszélgetnek a Hattyas sori sportközpontban, ahol aztán „sportoló egyetem” mottóval aerobik- és táncbemutató is lesz, illetve kispályás focimeccsen csapnak össze újságírók és oktatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik