Belföld

Az álmagyarra utaznak az ellenőrök

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Négy nagyváros nagybani piacain vizsgálják, valóban hazai-e, amit akként árulnak.

Elsősorban az átcímkézést, átcsomagolást próbálják tetten érni a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai a budapesti, a szegedi, a nyíregyházi és a debreceni nagybanin – mondta el Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára a Hajnal-tájnak.

Hozzátette: most a burgonyának és a hagymának van a szezonja, és az eddigi ellenőrzések azt eredményezték, hogy a magyar krumpli termelői ára jelentősen növekedett. Példaként megemlítette, hogy amikor legutóbb Újfehértón a hatóság lefoglalt közel 500 tonna lengyel burgonyát, akkor a nagybanin már aznap este jelentősen emelkedett a magyar krumpli felvásárlási ára. Budai Gyula hangsúlyozta, a belső piac védelmét szolgáló kormányzati intézkedéseket szükséges meghozni.

Az államtitkár szerint a viszonteladók és nagykereskedők, akik a hamisítást már iparszerűen művelik, óriási haszonra tesznek szert, ezért a büntetésük is nagy. Csak Újfehértón 43 millió forint bírságot szabtak ki három cégre, ami a mai körülmények között elég jelentős összeg – mondta el Budai Gyula.

Az államtitkár szerint nem az a gond, hogy külföldről is érkezik élelmiszer, hanem az, hogy egyesek megtévesztik a vásárlókat. Az Európai Unió egy nagy versenypálya, azt nem lehet megtiltani, hogy más tagállamokból mezőgazdasági termékeket hozzanak be.

Januárban a tojásokat ellenőrizték fokozottabban, miután lengyel árut csomagoltak át és árultak magyarként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik