Belföld

Akciós termékek miatt büntették meg a Tescót

Megtévesztő tájékoztatások miatt 20 millió forint bírságot szabott ki az áruházláncra a GVH.

A versenyhatóság közleménye szerint a GVH eljárásában a Tesco 2011 augusztusában meghirdetett „Őszi kiárusítás” elnevezésű akciójával kapcsolatban megjelent tájékoztatásait vizsgálta. Ennek során 23 kerti gépet értékesített először 50, majd 70 százalékos kedvezménnyel. Az akciós újságokban és a polccímkéken azonban csak a kedvezményes árakat és a kedvezmény mértékét tüntették fel. Így a fogyasztóknak nem volt lehetőségük tájékozódni a termék eredeti áráról.

A vállalkozás továbbá úgy hirdette meg 2011. szeptember 23-tól és 2011. szeptember 30-tól érvényes hirdetési újságjában a kerti gépeket, – mint kiemelten nagy kedvezménnyel megvásárolható termékeket -, hogy csak erősen korlátozott számban és áruházanként ebből adódóan jelentősen eltérő készlettel álltak a termékek a fogyasztók rendelkezésére. Az akcióba bevont áruházak közel negyedében egyáltalán nem volt a kerti gépekből.

A GVH megállapította, hogy a Tesco egyes termékek esetében valótlanul ígért 50, illetve 70 százalékos árkedvezményt, valamint a rendelkezésre álló készlet nem volt arányban a széles körű népszerűsítéssel elért megnövekedett fogyasztói kereslettel.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A GVH a bírság összegének megállapításakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozás korábban már követett el jogsértést, valamint hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik