Belföld

Törvénymódosítás a szolgáltatók rezsicsökkentés-ellenes magatartása miatt

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt.

Emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMŰ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Németh Szilárd kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásában közölte: a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és a rezsicsökkentés-ellenes magatartását tapasztalva a fogyasztók érdekében törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Ebben a már elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentést a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítik, hogy “minden trükközést” kizárhassanak. Minden szolgáltatót köteleznek továbbá arra, hogy a rezsicsökkentés tényéről “számszakilag alátámasztva” tájékoztassák a fogyasztókat.

A fideszes képviselő a Fidesz-KDNP nevében a leghatározottabban visszautasította az ELMŰ-nek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban minden fogyasztónak eljuttatott, szerinte “nyíltan politikai tartalmú” levelét, valamint közölte azt is: nem fogadják el Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

Németh Szilárd bejelentette: az ELMŰ levele és a Főtáv bejelentése kapcsán soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

Szerinte az ELMŰ – amelynek levele “nyíltan politizál, tele van csúsztatással, félinformációval és hazugsággal” – nem a magyar munkahelyeket, nem a beszállítókat és a szolgáltatás minőségét, hanem az eddig kényelmesen megszerzett osztalékot és a külföldi tulajdonos, illetve a menedzsment “teletömött zsebét” félti.

Hangsúlyozta, a fővárosi családok védelme érdekében nem mehetnek el szó nélkül az önkormányzati tulajdonú Főtáv bejelentése mellett sem, szerinte a Főtávnak ebben az esetben egy számításokkal alátámasztott indokolásban kellett volna tájékoztatnia a fogyasztókat.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában arról beszélt, hogy ellenzéki képviselők részéről és a magyar sajtóban is megjelentek azok a kifogások, hogy nem sávos az eddigi árcsökkentés, illetve miért van az, hogy például az úszómedencét fűtők számára is él a rezsicsökkentés.

Szerinte ennek egyik oka, hogy a 3,8 millió magyar háztartásnak nem jellemezője, hogy úszómedencét fűt, bár – mondta – kétségtelenül van néhány ezer ilyen család is az országban. Az, hogy valakinek magas az áram- vagy gázszámlája, nem szükségszerűen azt jelenti, hogy télikertet vagy jakuzzit fűt, hanem jelentheti azt is, hogy négy vagy öt gyereke van, vagy hogy a család által megörökölt házat nem tudta korszerűsíteni, szigetelni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.