Belföld

Szellemház lett a palotából

Hiába voltak nagy tervek, csaknem négy éve üresen áll Budapest egyik legértékesebb épülete, az egykori Tőzsdepalota, a volt MTV-székház.

„A Tőzsdepalota – a Parlament, a Balettintézet, a Gresham- és a New York-palota mellett – Budapest egyik legimpozánsabb épülete, amelyre érdemes várni. A befektetőnek azzal is számolnia kell, hogy a megtérülést évtizedekben mérik” – magyarázta három évvel ezelőtt Michael Tippin. A kanadai üzletember arról beszélt a Népszabadságnak, hogy elsőre beleszeretett a Szabadság téri épületbe, amelyet az általa alapított Tippin Corporation vett meg. A szerelemnek azonban fanyar lett a gyümölcse, semmi nem lett az ígért fejlesztésekből.

A budapesti börze hajdani épületét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2006-ban adta el a torontói székhelyű társaságnak (az ingatlant akkor már negyedszer hirdette meg az ÁPV Rt.) A Tippin Corporation a legmagasabb ajánlattal, 4,5 milliárd forintért vásárolta meg a csaknem 50 ezer négyzetméter alapterületű épületet, amelyet az adásvételi procedúra alatt nyilvánítottak védetté. Az MTV három évre visszabérelte a székházat (havi 25 millió, majd 47 millió forintért), így azt csak 2009 nyarán vette birtokba Tippin cége.


Fotó: MTI / Kallos Bea

2009 áprilisában arról írtunk, hogy százmillió eurós beruházással felújítják az épületet. A befektetők azt tervezték, hogy a két tőzsdeterem helyén (öt szinten) irodák lesznek, beépítik a tetőteret, a földszintet megnyitják az utca felé, ott kávéházat, éttermet és üzleteket nyitnak. A tetőre a nyolcvanas években telepített adótorony helyére egy üveg gömbkilátót álmodtak. 2010 végén még mindig csak a tervekről szóltak a hírek, jóllehet akkor már másfél éve birtokon belül volt a Tippin Corporation.

A cég honlapján még mindig látható a videó arról, milyennek képzelték el a patinás épületet a felújítás után, és a projektek között továbbra is szerepel, hogy első osztályú üzlet- és irodahelyiségeket alakítanak ki a Szabadság téren. Arról viszont nincs információ, hogy ebből miért nem lett semmi.

Fejlesztés helyett csőd

Az MTV 2009. július 31-ével költözött ki, az épület a kanadai cég beszámolója szerint „használaton kívül van”. Ez az eredményeken is meglátszik, mivel 2008-ban még 620 millió forintos bevétel folyt be a Tőzsdepalota Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. kasszájába, 2009-ben már csak 445 millió forint, és ez esett vissza 2011 végére 10 millióra – emlékeztet a Menedzser Fórum cikke.

A Tőzsdepalota Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. tavaly augusztusban csődeljárási kérelmet nyújtott be a bírósághoz, miután rövid lejáratú hitelállománya több mint kétszeresére (7,15 milliárd forintra) növekedett egy év alatt az MKB Banknál. A Fővárosi Bíróság egy hónappal később, szeptemberben már el is rendelte a csődeljárást a társaság ellen.

Az egykori Tőzsdepalota épületét 2011 végén a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlan szaktanácsadó 40 millió euró (átszámítva több mint 11 milliárd forint) értékűre becsülte.

A palota
A Tőzsdepalota 1897–1907 készült a bank- és kormányzati negyedben, a Szabadság téren. A tervezés jogát Alpár Ignác nyerte el. 1948-ban felfüggesztették a Magyar Tőzsde működését, a kihasználatlan épület egy részét, nagy terű helyiségeit megkapta a Magyar Televízió, amely idővel teljesen birtokba vette az egykori palotát. 1957-től 2009-ig volt itt az MTV székháza.

Új tulajdonos, új remények?

A Napi Gazdaság január végén arról írt, hogy új tulajdonosa van a Tőzsdepalota Kft.-nek. A Futura Funds SICAV Plc befektetési alapra engedményezte a kft.-vel szemben fennálló követelését az MKB Bank. A csődvédelem alatt álló Tőzsdepalota Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. ezzel még nem menekült meg, hiszen a csődegyezség a hitelezőkkel még nem köttetett meg. A 24 millió eurós hitelállományt nem publikus áron engedményezte a luxemburgi székhelyű alapra a magyar pénzintézet, így a Futura Funds lett a céget birtokló kanadai tulajdonos, Michael Tippin legnagyobb hitelezője.

Az FN24 megkereste a Tippin Corporationt, a cég későbbre ígért tájékoztatatást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik