Belföld

Fontos vendéget vár Orbán Viktor

Herman Van Rompuy  (herman van rompuy,)
Herman Van Rompuy  (herman van rompuy,)

Magyarországra érkezik szerdán az Európai Tanács elnöke. A magyar kormány azonban nem siette el az erről szóló tájékoztatást. A HVG az EUrologusra hivatkozva azt írta, előfordulhat, hogy Herman Van Rompuy szerez majd néhány nehéz pillanatot a miniszterelnöknek.

Kapcsolódó cikkek

Herman Van Rompuy ritkán szánja el magát utazásra, ezért a látogatásnak vélhetően nagy jelentőséget tulajdonít. A honlapján megjelent program szerint szerda reggel találkozik Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután 10-kor találkozik Kövér László házelnökkel, majd 11-kor Áder János köztársasági elnökkel. Délben pedig már indul is tovább Lengyelországba, ahol Donald Tuskkal és Bronislaw Komorowskival cserél eszmét.

A kormany.hu eseménynaptárában kedden reggel még mindössze egyetlen szerdai esemény szerepelt, méghozzá a HungaroControl új irányító központjának ünnepélyes felavatása. Délelőtt aztán közleményt adott ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda. Ebben Havasi Bertalan tájékoztat Herman Van Rompuy szerdai látogatásáról. A kormányfő sajtófönöke annyit írt: az Európai Tanács elnöke szerda reggel Orbán Viktor kormányfővel folytat megbeszélést az Országházban, majd együtt nyilatkoznak a sajtónak.

Az EUrologus szerint a nagy hallgatásnak az lehetett az oka, hogy Van Rompuy az Európai Monetáris Unió, az euró mint fizetőeszköz és az európai gazdasági kormányzás erősítéséről kíván tárgyalni a magyar kormányfővel. Márpedig Orbán Viktor, akinek döntése nyomán Magyarország kimaradt az Euró Plusz Paktumból, nem támogatja a közös európai tranzakciós illeték bevezetését, és továbbra sem rendelkezik semmiféle euró-bevezetési céldátummal. Pedig a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos csomagot Orbán Viktor saját értékelése szerint is a magyar soros elnökség vitte el a célvonalig, a lengyeleknek már csak be kellett pöccenteni a labdát.

Kérdés, hogy lesz-e más témája is a tárgyaló feleknek, például a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése kapcsán. Különös tekintettel a múlt pénteken publikált európai bizottsági előrejelzésre, amely szerint a magyar gazdaság jelenlegi recessziója jövőre stagnálásba fordul.

Herman Van Rompuy egyébként több uniós fővárosba ellátogat a március 14-i, a témának szentelt Európai Tanácsülés előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik