Belföld

Mostantól minden út a Belvárosba vezet

Ferenciek tere (ferenciek tere)
Ferenciek tere (ferenciek tere)

Gyorsabbak lesznek egyes útügyi és okmányirodai eljárások egy kormányrendelet alapján - ígéri a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden. A kormány ugyanis az útügyi engedélyezési eljárásokban a Budapest Főváros Kormányhivatal V. kerületi hivatalát jelölte ki eljáró hatóságként.

Így a jövőben minden, a kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő közút és azok műtárgyai (például hidak, alul- és felüljárók, alagutak, magasságkorlátozó kapuk) építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezéséről a belváros-lipótvárosi kerületi hivatal dönt majd.

Januártól a járási, a fővárosban a kerületi hivatalok a települési és kerületi jegyzőktől átvett államigazgatási ügyeket intézik. Az utakkal kapcsolatos hatósági ügyeket korábban a fővárosi önkormányzat intézte. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az ügyfelek érdekeit az szolgálja, ha továbbra is koncentráltan, nem kerületekre bontva látják el a feladatokat.

A közlemény szerint a jövőben a helyi védelmi bizottságok titkári feladatait a járási hivatalvezető-helyettes látja el, segítve a bizottságok gyors és hatékony munkavégzését.

A kormányrendelet szerint ha egy járásban több településen is található okmányiroda, akkor a járási hivatal vezetője által meghatározott, az ügyfél lakóhelyéhez legközelebb eső okmányiroda jár el hivatalból – írták a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik