Belföld

Határidő az autósoknak

gépkocsisor (dugó, gépkocsisor, autó, )
gépkocsisor (dugó, gépkocsisor, autó, )

Aki nem rendezi időben a kötelezőjét, annak felmondják a biztosítását.

Az év végi évfordulós szerződésekre legkésőbb március 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társaságokhoz az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj aktuális részletének – figyelmeztet legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A biztosítók január 1-jétől ugyan már kockázatot viselnek – vagyis kár esetén fizetnek –, de a törvény 60 napos türelmi időt ad a díj rendezésére. Az aktuális díjrészlet mellett az adott időszakra vonatkozó baleseti adót is be kell fizetniük az autósoknak.

Fontos tudni, hogy a március 1-jei határidő nem a díjak postára adásának határidejére vonatkozik: a kgfb első díjrészletének aznap éjfélig már a választott biztosító számláján kell lennie. Díj nem fizetés esetén a biztosítónak a 61. naptól törvényi kötelessége a biztosítás megszüntetése.

Érdemes ellenőrizni a bonus-malus besorolás helyességét is. Ha az autósok ilyen hibát észlelnek, célszerű azt minél előbb jelezniük a korábbi biztosítójuknak, amelynek feladata, hogy az ügyfél kártörténeti adatait megfelelően rögzítse a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerben – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik