Belföld

Beszól a minisztérium a tilatkozó diákoknak

A kormány állítja: több pénzt ad, az egyetemek maguk döntik el, hogy mire költik.

“A sajtóban megjelenő hírekkel szemben, mely szerint a felsőoktatási intézmények támogatása csökken, a kormány a tavalyi évhez viszonyítva mintegy 23 milliárd Ft többlettámogatást nyújt a felsőoktatási intézményeknek” – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közleményében. Majd így folytatja: “A felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma folyamatosan csökken, ami egyrészt a demográfiai helyzettel, másrészt egyes szakok hallgató-vonzó képességének jelentős csökkenésével magyarázható. Az, hogy kitől, mely területen oktató tanártól válik meg az egyetem, az az intézmény saját döntése.”

A minisztérium a diákok mai élőláncára reagált. Egyetemisták és tanáraik azért vették körbe az ELTE épületét, hogy így tiltakozzanak az oktatók elbocsátása ellen. Az egyetem a források csökkenésével magyarázza a kirúgásokat.

A Hír24 korábban beszámolt már az egyetemek és főiskolák finanszírozási nehézségeiről és a kormányzati megszorításokról. A kormány rendre cáfolja, hogy kevesebb pénzt szánna a felsőoktatásra, a rektorok viszont állítják: évől-évre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik