Belföld

Balettos kerestetik Győrben: telt ház a próbatáncon!

Próbatáncot tartottak az elmúlt hétvégén a Győri Balettnál. A felhívásra külföldről is sokan érkeztek, ez is mutatja a társulat kiváló nemzetközi megítélését!

Mozgalmas hét áll a győri táncosok mögött. Az elmúlt napokban ugyanis visszatért a csapathoz a városból elszármazott tehetség Sebestyén Ákos, akivel most közösen tréningezhettek a balettosok. A művész a Győri Tánc- és Vizuális Szakközépiskola elvégzése után tanulmányait a szentpétervári Vaganov Balett Akadémián folytatta, majd a Kirov Színházban újabb diplomát szerzett. Később a bécsi Staatsoper társulat szólistája volt, jelenleg pedig a zürichi táncakadémia balettmestere. „Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek, mint táncos már szerettem volna visszajönni, de sajnos nem tudtuk összeegyeztetni az időpontot bármikor szóba került a közös munka. Nagy megtiszteltetés, hogy ezúttal tanárként látogattam az együtteshez, már csak azért is, mert egykori osztálytársaim, így Pátkai Balázs, Fuchs Renáta és Kara Zsuzsanna most is a társulat oszlopos tagja” – mesélte az óra szünetében Sebestyén Ákos. „A zürichi csapathoz képest persze itt teljesen más a stílus, hiszen nálunk inkább a klasszikus balett dominál, míg Győrben a modern táncszínházi darabok kerülnek előtérbe. Persze mindkettő nagyon jó, a lényeg, hogy a közönség tetszését elnyerje a színpadi produkció!” – tette hozzá a művész.

Sebestyén Ákos szerepe nemcsak az órák miatt volt mérvadó, hiszen a mester segítségével tartották meg a próbatáncot is az elmúlt hétvégén. Rengeteg önéletrajz érkezett a Győri Balett felhívására, ami gyakorlatilag egy álláshirdetésnek minősül, hiszen később három szerencsés jelentkező a társulatot fogja erősíteni.

A hazai tehetségek mellett többek között amerikai, svéd, japán, de olasz, francia nemzetiségű táncosok is a rúd mellé álltak, hogy megmutassák, milyen tánctudás birtokában állnak. „Nagyon sok szempontot figyelembe veszünk ilyenkor. Fontos a tudás, vagyis az, hogy mennyire sajátította el az adott személy a klasszikus balett alapjait. Ezenkívül fontos a személyiség, hogy milyen az előadásmód és hogy milyen gyorsan tud tanulni a balettos. Persze a testi adottságok sem elhanyagolhatók” – mondta a Győr24-nek a próbatánc végén Kiss János, igazgató. Arra a kérdésünkre, hogy presztízsértékű lehet-e, hogy ilyen nagy érdeklődés mellett zajlott a próbatánc, az igazgató csak annyit mondott: „Természetesen igen, hiszen ez azt bizonyítja, hogy a Győri Balett benne van a nemzetközi táncvilág vérkeringésében!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik